Teknoloji

3 Farklı Zamanda Aynı Anda Görüntülenen Bir Galaksi

2022 yazında faaliyete geçen en gelişmiş uzay teleskobu James Webb , baktıkça detayları kaybolacak yeni bir kareyi Dünya’ya gönderdi. RX J2129 gökada kümesini gösteren görüntüde de mükemmel ayrıntılar görüldü.

James Webb, “kütleçekimsel merceklenme” olarak tanımlanan fenomen sayesinde, süpernova yaşayan bir yıldıza sahip bir galaksi, üç farklı zaman diliminde birden görüntülendi. O sahne şöyleydi:

Süpernova ve galaksisi farklı zaman dilimlerinde görüntülendi:

“AR 2022riv” adı verilen olaydan alınan ilk görüntüde (ortada), parlak bir yıldızın varlığı görülebiliyor. Ama olaydan 320 gün ve 1000 gün sonra Bu yıldız artık yansımalarında görülmüyor. Yıldız, süpernova sürecini yaşayarak kaybolur.

Avrupa Uzay Ajansı, süpernova türünün ‘la’ olduğunu açıkladı. Bu tür süpernovalar aynı yoğunlukta parlaklık ürettikleri için diğer süpernovalara göre bilim adamlarının incelemeleri daha kolay oluyor, dolayısıyla daha bilimsel çıktılar elde edilebiliyor.

Peki aynı anda 3 farklı zamanı nasıl görebiliriz?

“Yerçekimi merceği”, uzay boşluğundaki nesneler kütleleri sayesinde uzayı ve zamanı büktüğünde meydana gelir. Bu bükülme, bizim görüşümüzde geride kalan nesnelerin sonucudur. ışığı bükmeksağlar.

Bu etki sayesinde devasa yapıların arkasında ve normalde gözlemleyemeyeceğimiz uzaklıkta bulunan diğer yapıları da zaman zaman gözlemleme şansı yakalıyoruz. farklı zaman dilimlerindeki durumlarıDoğrudan görebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu