Haber

Bakan Akar: “Deprem bölgesinde hiçbir vatandaş yalnız değildir”

Hatay’ın Samandağ ilçesindeki Afet Koordinasyon Merkezi’nde düzenlenen toplantıya katılan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Türkiye büyük ve güçlü bir ülkedir. Büyük afetlere karşı birlik ve beraberliğimizi bugün olduğu gibi metanet, sabır ve birlik içinde sürdüreceğiz.” Biz bu ruhla yaralarımızı saracağız” diye konuştu. Bunun olmasına izin vermeyelim. Burada hiçbir zaman umutsuzluk, karamsarlık, yıldırma söz konusu olmamalı, hiçbir vatandaşımız yalnız değil” dedi.

Bakan Akar, Hatay’ın Samandağ ilçesindeki Afet Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulundu. Akar, depremin olduğu bölgede büyük bir iş birliği ile büyük çaba sarf edildiğini belirtti.

6 Şubat’ta çok büyük bir afetle karşı karşıya olduğumuzu ifade eden Bakan Akar, “Tarihimizin en büyük afetlerinden biri. 12 il, 108 ilçedeyiz, 100 bin kilometreyi aşkın bir alandayız. Bu depremden toplam 14 milyon insan etkilendi.Derin bir üzüntü ve yıkım içindeyiz.Devlet ve millet olarak enkaza karşı çalışmalarımıza devam ediyoruz.Bunu bir şekilde çözeceğiz.Herkes çok iyi bilsin. İyi ki burada kimse yalnız değil, kimse yalnız değil, devlet millet depremzede kardeşlerimizin yanındadır” dedi.

“Bütün devlet seferber oldu”

Devlet ve millet olarak zorlu bir süreçten geçtiklerini belirten Bakan Akar, “Bunu hep birlikte kucaklayıp çözeceğiz. Depremden bu yana bütün devlet seferber oldu. 85 milyon insanın birlik ve beraberlik içinde olduğunu herkes görsün.” Bu musibet karşısında bir arada duracağımızın bilincindeyiz.Çalışmalarımız bunun en açık göstergesidir.Burada devlet millet omuz omuza tek yürek çalışmaya devam etmektedir.Çok geniş bir alan belli bir süre tüm devlet seferber oldu.Partiye ulaşıldı. -Millet çalışmaya devam edeceğiz rehavet yok.Zaman ve sabır gerekiyor.Ksinimiz var.Ortada Silahlı Kuvvetler ve Milli Savunma Bakanlığı seferber oldu. Karada görünmeyen tüm uçaklarımız, helikopterlerimiz, gemilerimiz, arama kurtarma ekiplerimiz, hava ve deniz kuvvetlerimiz yardım ulaştırmak için seferber oldu” dedi.

“Çıkarttıktan sonra depolara aktarılacak”

En büyük yıkımın Antakya’da yaşandığını hatırlatan Bakan Akar, enkaz kaldırma çalışmalarının devam ettiğini ve nisan ayında enkazı büyük ölçüde kaldırmayı planladıklarını kaydetti.

Samandağ’da da önemli bir yıkım olduğunun altını çizen Bakan Akar, ilçede enkazın yüzde 40’ının kaldırıldığını bildirdi.

Enkaz depolama alanlarında gerekli hassasiyeti gösterdiğini ifade eden Bakan Akar, “Burada yapılması gereken bugün değil, yarın da var. Orta ve uzun vadeli planlar yaparak bu sorunları aşmaya çalışıyoruz. aynı zamanda tasnif ve depolama boyutu da var. Hem deniz hem de hava acil durum taşımacılığı için gerekli takviyeyi sağladılar. 71 helikopterle bunu sağladık. Hava Kuvvetlerimizin bir yılda yaptığı nakliye ve nakliye seferlerini bir ayda gerçekleştirdik. Bu hala devam ediyor ve devam edecek” dedi.

“Bütün yaraları saracağız”

Bütün yaraları sarmaya çalıştıklarına işaret eden Bakan Akar, “Samandağ’daki ulaşım sorunu büyük ölçüde çözüldü. Nüfus ve yıkım oranına göre konteyner geldikçe çadırlar bir planlamaya göre dağıtılıyor. 186 bin çadır dağıtıldı ve kuruldu.Bunlar ciddi rakamlar,yeter mi?Devamı gelecek.Konteyner için çalışmalar devam ediyor.40 bine yakın konteynerin yerleştirilmesine başlandı.10 bine yakını tamamlandı ve kurulabilir. Yaz geliyor ilaçlamalar devam ediyor. Şu anda Samandağ’da elektriksiz yer kalmadı. Silahlı Kuvvetler olarak 2.6 milyon gıda kolisi dağıttık. Hatay genelinde 160 sahra mutfağı “Aşevi var. Günde 1 milyon 135 öğün yemek veriliyor. Vatandaşımızın yanındayız. Silahlı Kuvvetler olarak Hatay’da 2,6 milyon gıda paketi dağıttık” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte Mehmetçik Okulları adı altında okulların açılması için yoğun çaba sarf ettiklerini belirten Bakan Akar, 232 Mehmetçik Okulu’nun büyük bir gayretle faaliyet gösterdiğini ifade etti.

“Hiçbir vatandaş yalnız değildir”

Bakan Hulusi Akar, Türkiye’nin büyük ve güçlü bir ülke olduğunu vurgulayarak, “Görelim ve inanalım. Bunu, asil milletimizin, 85 milyon insanın birlik, güç ve kudretinin eseridir. Bugün de birlik ve beraberliğimizi metanetle sürdüreceğiz.” , geçmişte olduğu gibi büyük afetlere karşı sabır.Yaralarımızı bu ruhla saracağız. Burada milletimiz bir bütündür. Burada etnik, mezhepsel, dinsel, ırksal bir durum söz konusu değil. Biz beraberiz. Bazı fitne ve fitne odakları bu birlik ve beraberliği görmeyerek nifak çıkarmaya çalışıyor. Bunun olmasına izin vermeyelim. Öyle ya da böyle. Birlik ve beraberlik içinde tek el ve yürekle yaşatacağız. Bu sorunları çözeceğiz. Her şey normalleşecek, herkes normal hayatına dönecek. Hamdolsun bu bahiste gücümüz, milletimiz, azmimiz ve kudretimiz var. Burada hiçbir umutsuzluk, karamsarlık, yıldırma söz konusu değil. Asla söz konusu olmamalı, hiçbir vatandaşımız yalnız değildir” dedi.

Herkesin gözünün deprem bölgesinde olduğunu kaydeden Bakan Akar, TSK’nın ilk andan itibaren milletin hizmetinde olduğunu sözlerine ekledi.

“Samandağ’da enkazın yüzde 38’i kaldırıldı”

Iğdır Valisi ve Samandağ Koordinatörü Vali Hüseyin Engin Sarıibrahim, ilçedeki 69 bin 305 bağımsız bölümün yaklaşık 31 bininin yıkılacak veya acil durumda yıkılacak durumda olduğunu söyledi.

TOKİ’nin 17 bin 310 konutluk planlamalarının devam ettiğini belirten Sarıibrahim, “Şu ana kadar yıktığımız bina sayısı 391, yıkımı devam eden 166 bina var. 334 binanın enkazını kaldırdık. çöp sahasına giden tır sayısı 11 bin 100 civarında.Çıkarma oranı yüzde 36-38’ler arasında.4 bölgeye moloz dökülüyor.Çiğdere bölgesi kesikli depolama alanı olduğu için en kısa sürede molozları ayıracağız. Çadır olmamak gibi lafla olmaz” dedi. – HATAY

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu