Haber

Brezilya’da Kongre’ye yapılan baskındaki rolü nedeniyle Bolsonaro hakkında soruşturma başlatıldı

Brezilya Yüksek Mahkemesi, eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro hakkında Kongre’ye baskın “kışkırtma” suçlamasıyla soruşturma emri verdi.

Ülke basınında yer alan haberlere göre Başsavcılık, Kongre ve diğer hükümet binalarına yapılan baskında payı olduğu gerekçesiyle Bolsonaro hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Yüksek Mahkeme’ye sunulan ve kabul edilen dilekçede Bolsonaro’nun “Brezilya’da vandalizm ve şiddetle sonuçlanan antidemokratik eylemlerin kışkırtılmasına katıldığı” suçlaması soruşturmanın bir parçası olmalıdır. bu dilekçe ve daha geniş soruşturmanın amacı.” İnkar edilmedi. Bu nedenle, sanığın 8 Ocak 2023 öncesi ve sonrasındaki uygulaması göz önüne alındığında, küresel soruşturmayı haklı çıkarıyor.” görüşü paylaşıldı.

Brezilya’daki olaylar

Brezilya’da 30 Ekim 2022’de yapılan ikinci tur başkanlık seçimlerinde solcu Luiz Inacio Lula da Silva yüzde 50,9, aşırı sağcı Bolsonaro ise yüzde 49,1 oy aldı.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından ülkede önce günlerce otoyol ablukaları gerçekleştiren Bolsonaro taraftarları, ardından genelkurmay binası önünde düzenledikleri gösterilerde Lula’nın cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmesine silahlı kuvvetleri müdahale çağrısında bulundu.

Ülkede Cumhuriyetin ilanının 123. yıl dönümü olan 15 Kasım’da Bolsonaro yandaşları, Brasilia, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Recife ve Belen kentlerindeki askeri karargâh önünde bire bir taleple gösteriler düzenledi.

Bolsonaro taraftarları polis bariyerini aşarak ordunun müdahalesini talep eden sloganlar atarak 8 Ocak’ta Ulusal Kongre binasına girdiler.

Göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gazla müdahale eden polis, grupların Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Yargıtay binasına zorla girmesini engelleyemedi.

Ulusal Kongre, Başkanlık Sarayı ve Yargıtay’a baskın düzenleyen Bolsonaro taraftarları, güvenlik güçleri tarafından bu binalardan uzaklaştırılarak kontrol sağlandı.

Kongre ve diğer hükümet binalarına düzenlenen baskına katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınanların sayısının 1800’e ulaştığı bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu kazanan eski Cumhurbaşkanı Lula da Silva, 1 Ocak 2023’te yemin ederek göreve başladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu