Yaşam

Dilan Yeşilgöz kimdir? Dilan Yeşilgöz kaç yaşında, nereli? Dilan Yeşilgöz hayatı ve biyografisi!

Katıldığı programlarda çarpıcı yorumları ve tespitleriyle dikkat çeken Dilan Yeşilgöz hakkında araştırmalar yapılıyor. Dilan Yeşilgöz kimdir? Dilan Yeşilgöz kaç yaşında, nereli? Dilan Yeşilgöz hayatı ve biyografisi!

DİLAN YEŞİLGÖZ KİMDİR?

Doğum Tarihi: 18 Haziran 1977 (46 yaşında), Ankara, Türkiye

Dilan Yeşilgöz–Zegerius (d. 18 Haziran 1977, Ankara), Mart 2017’den bu yana Halkın Özgürlük ve Demokrasi Partisi’nin (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie) Hollanda Parlamentosu Üyesi olarak görev yapan Kürt asıllı Hollandalı Türk siyasetçidir. 2014-2017 yılları arasında Amsterdam Kent Konseyi’nde görev yaptı.

Dilan Yeşilgöz, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden önce Devrimci Personel Sendikaları Konfederasyonu’nda (DİSK) çalışan Tunceli doğumlu sendikacı Yücel Yeşilgöz’ün kızıdır. Babası 12 Eylül darbesinden sonra 1980’de Türkiye’den kaçmıştır. ‘état ve Hollanda’da sığınma talebinde bulundu. Dilan Yeşilgöz, 1984 yılında annesi ve kız kardeşiyle kaçak olarak Yunanistan’ın Kos adasına gitmiş ve oradan mülteci olarak Hollanda’ya sığınmıştır.

Dilan Yeşilgöz, ortaöğrenimini 1991-1997 yılının ortalarında Amersfoort’taki Vallei College’da tamamladı. Ardından VÜ Üniversitesi’nde sosyal ve kültürel bilimler alanında eğitim gördü ve 2003 yılında Kültür, Organizasyon ve Yönetim alanında yüksek lisans derecesini aldı.

Yeşilgöz, 25 Mayıs 2021 tarihinde Hollanda Hükümeti’nde Ekonomi ve İklim Politikasından Sorumlu Devlet Bakanı olarak atanmıştır. 10 Ocak 2022 tarihinden itibaren Güvenlik ve Adalet Bakanı olarak görev yapmaktadır. Rutte’nin 10 Temmuz 2023 tarihindeki istifasının ardından, Yeşilgöz-Zegerius’tan olası haleflerinden biri olarak bahsedildi. Adaylığını resmen 12 Temmuz’da açıkladı ve Telegraaf’a göre parti yürütme kurulu, yeni başbakan adayı olarak onu tercih edilen aday olarak ilan edecek.

haber-esme.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu