Ekonomi

İngiltere banka hisseleri Brexit nedeniyle değer kaybetti

İngiltere’nin mali hizmetler bakanına göre, Brexit’e ilişkin modası geçmiş algılar ve olumsuz siyasi iklim nedeniyle İngiliz banka hisseleri hâlâ düşük değerli. Hazine Ekonomi Bakanı Bim Afolami, bu görüşlerin İngiltere bankalarının mevcut istikrarı ve sağlam faydalarıyla bağdaşmadığını vurguladı. Afolami, Başbakan Rishi Sunak liderliğindeki hükümetin bu yanlış algıları değiştirmek için kesimin ihtiyaçlarını etkili bir şekilde karşıladığını belirtti.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey yakın zamanda İngiltere bankalarının istikrarlı ve düşük riskli durumları göz önüne alındığında düşük değerlemeleri konusundaki kafa karışıklığını dile getirdi. Kasım ayında göreve başlamasından bu yana ABD’ye yaptığı ilk ziyarette Afolami, Brexit’in devam eden etkisini tartıştı ve uluslararası yatırımcıların İngiliz bankalarına uyguladığı indirimin artık haklı olmadığını öne sürdü.

İngiltere bankacılık sektörünün 2008 mali krizinden bu yana önemli ölçüde iyileşme gösterdiğine işaret eden Bakan, NatWest Group’un, hükümet tarafından kurtarılması gereken selefi Royal Bank of Scotland’a kıyasla çok güçlü bir kurum olduğunu vurguladı. Bu gelişmelere rağmen NatWest hisseleri Salı günü yüzde 1,6 düşüşle 204,4 liraya geriledi; bu, bir yıl önceki fiyatının yaklaşık 100 lira altındaydı.

Küresel bankacılık düzenlemelerini tartışırken Basel III sermaye anlaşmalarına değinen Afolami, imzacı ülkeler arasında asgari sermaye seviyelerine ilişkin tartışmaların sürdüğünü belirtti. ABD’li düzenleyiciler tarafından önerilen sermaye gereklilikleri hakkında yorum yapmayı reddeden Afolami, İngiltere’nin daha önce riskten kaçınan bir düzenleme yaklaşımını benimsediğini ancak bu yaklaşımın artık küçük ve orta ölçekli işletmelere yeterli kredi sağlayacak şekilde ayarlandığını belirtti.

Afolami, İngiltere ile ABD arasındaki düzenleyici ideolojilerdeki zıtlığa da dikkat çekerek, İngiltere’nin geçmişte daha temkinli bir duruş sergilediğini ifade etti. Afolami, İngiltere’nin Basel kurallarına yönelik işbirliğine dayalı bir yaklaşıma bağlılığını ve bu konuları ABD’li mevkidaşlarıyla tam olarak tartışma niyetinde olduğunu ifade etti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

haber-kepez.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu