Haber

İstanbul Adalet Sarayı Saldırganı Emrah Yayla, Terör Örgütüne Üye Olmaktan Hapse Mahkûm Edildi

Özden ATİK/ İSTANBUL, Dün İstanbul Adalet Sarayı polis kontrol noktasına düzenlenen baskında öldürülen teröristlerden Emrah Yayla’nın yargılandığı davada 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığı ortaya çıktı 8 Aylar önce “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan dosyası hâlâ temyiz aşamasındaydı.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan terörist Emrah Yayla, 21 Haziran 2023’te “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme adli kontrol verdi. Yayla’ya karşı imza ve yurtdışına çıkış yasağı gibi önlemler alınıyor. Tüm duruşmalara katılan ve tutuksuz yargılanan Yayla’nın belgesinin şu anda temyiz aşamasında olduğu öğrenildi.

İTİRAF AÇIKLAMALARINDA SERBEST KALDIĞINDA FAALİYETLERİNE DEVAM EDECEĞİ BELİRTİLMİŞTİR.

Öte yandan Emrah Yayla hakkında 2022 yılında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan soruşturma başlatıldığı da öğrenildi. Yayla hakkındaki suçlayıcı tanık ifadelerinin 30. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılama sürelerini kapsadığı değerlendirildi. Soruşturmada, şüphelinin 28 Kasım 2021’de konuşmacı olarak katıldığı etkinliğin sempati göstergesi olduğu ve tek başına örgüt üyeliği suçunu teşkil etmediği değerlendirilerek kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Bir itirafçının Yayla ile ilgili ifadesi üzerine başlatılan ve takipsizlik kararı verilen soruşturmanın detayları şöyle:

AYRICA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

DHKP-C terör örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında Eylül 2017’den bu yana hakkında yakalama kararı bulunan ve İçişleri Bakanlığı’nın arananlar gri kategorisinde yer alan Kerim Kaya’nın eylül ayında yakalandığı kaydedildi. Soruşturma aşamasında etkin pişmanlık ve açık tanık statüsünde ek ifadesi alınan Kaya’nın, örgütsel faaliyet yürüten 245 kişiyi tespit ettiği, 126 kişi hakkında operasyonel çalışma yapıldığı belirtildi. Bu çalışmanın ardından yakalanan 10 şüphelinin aktif pişmanlık kapsamında söz verdiği, şüpheli Emrah Yayla hakkında yeniden soruşturma başlatıldığı belirtildi. Örgüt üyelerinden MMD’nin aktif pişmanlık kapsamında yaptığı açıklamada, “… Cezaevinde yürütülecek faaliyetlerden sorumlu olan kişiler Ayberk D. ve Emrah Yayla isimli kişilerdi. Kararları not alarak alırdık, biz de faaliyetlerimizi yürütürdük. Emrah Yayla, geçmişte Dev-Genç’te faaliyet gösterdiği ortaya çıkınca, “Dev-Genç için faaliyetler yürüteceğini söylerdi, kendisinin örgütten kopmayacağını, bizim de örgütten kopmamamız gerektiğini söyledi. Bu şahsın tahliye edildikten sonra tekrar örgüt için çalışacağını biliyorum.” Ayrıca MMD’nin teşhis raporunda Emrah Yayla’yı Bolu F Tipi Cezaevi’nden tanıdığını, kendi memur seviyesinde olduğunu söylediği belirtildi. Şüpheli Emrah Yayla, 8 Nisan 2022’de alınan savcılık ifadesinde, kendisi hakkında açıklama yapan MMD ile Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunduğu süre içerisinde çeşitli görüşmeler yaptığını, kendisinin olmadığını ifade etti. Cezaevi dışında samimi olduğunu ve kendisine karşı verdiği sözün gerçek olmadığını söyleyen Yayla’nın, “Cezaevinden çıktıktan sonra örgüt içinde faaliyet yapacağımı bildiğini söylemesini anlayamıyorum. Bu kişi kendini kurtarmak için önüne konulan tutanağı imzalamıştır veya açıkça iftira atmaktadır.”

ADANA DAVASINDA İKNA OLDU

Şüpheli Emrah Yayla’nın “terör örgütüne üye olmak” ve “tehlikeli maddeyi izinsiz bulundurmak” suçlarından mahkum edildiği 29 Haziran 2007’de Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, “Telefon görüşmesi üzerine” denildi. Adana merkezde Emrah isimli bir kişi örgüt adına kanlı bir eylem gerçekleştireceğini ifade etti.” Hakkında yürütülen soruşturmalar sonucunda DHKP-C terör örgütüyle bağlantılı olduğu bilinen ve hukuk alanında faaliyet gösteren HÖC adlı örgütte aktif olarak yer aldığı bilinen Emrah Yayla ile 1 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. 6 Nisan 2007’de 51 EN 380 plakalı araçta yakalandı. Sırt çantasında ve araçta yapılan aramalar sonucunda bomba yapımında kullanılan cihazlar ve patlayıcı maddeler ele geçirildi, aramalarda patlayıcı maddeler ele geçirildi. Daha sonra Emrah Yayla ile ilişkisi olduğu öğrenilen bir kişinin Adana’daki evinde yapıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu