Yaşam

James Webb Teleskobu Uzayın Derinliğinde Devasa Bir Soru İşareti Buldu!

James Webb Uzay Teleskobu, evrenin ilk günlerine cevaplar sağlamaya devam ediyor, ancak aynı zamanda daha fazla soruyu da gündeme getiriyor. Soru işareti şeklindeki bu mükemmel kozmik cismin keşfi astronomi dünyasında büyük heyecan yarattı.

NASA öncülüğünde işletilen yenilikçi James Webb Uzay Teleskobu, mükemmel bir soru işareti haline gelen kozmik bir nesneyi görüntüledi.

Teleskop, Dünya’dan 1.470 ışıkyılı uzaklıkta bulunan Vela takımyıldızındaki iki genç yıldızı gözlemlerken bu garip nesneyle karşılaştı.

Söz konusu nesnenin tam doğası belirlenemedi. Ancak bilim adamları rengine ve şekline dayanarak bazı iddialarda bulundular.

JWST’nin bilimsel operasyonlarını denetleyen Baltimore’daki Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü’nün (STScI) temsilcileri Space.com’a, “Bu muhtemelen uzak bir gökada veya etkileşim halindeki gökadalar olabilir, bunların etkileşimleri çarpık soru işareti şeklini oluşturabilir,” dedi.

Araştırmacılara göre cismin kırmızı görünümü uzak bir konumda olduğu anlamına geliyor.

Daha da heyecan verici olanı, astronomların böyle bir kozmik soru işaretini ilk kez görmeleri olabilir.

STScI, “Muhtemelen bu özel nesneyi ilk kez görüyoruz” diye ekledi.

Neye benzediğini kesin olarak anlamak için ek takip çalışmaları gerekecek. Webb bize pek çok yeni, uzak gökada gösteriyor; bu yüzden yapılacak yeni bilimsel çalışmalar var!’

Illinois Eyalet Üniversitesi’nde fizik profesörü olan Matt Caplan, nesnenin iki galaksinin birleşmesi olabileceğini söyledi.

Caplan, “İki farklı özellik, muhtemelen arka planda birleşen galaksiler, soru işaretinin üst kısmı büyük bir galaksinin gelgit yarılmalarından biri olabilir” dedi.

“Diğer arka plan gökadalarının rengi göz önüne alındığında, bu en kötü açıklama gibi görünmüyor. Birleşmeler ne kadar kaotik olursa olsun, çift loblu, kıvrık kuyruklu uzamış nesneler oldukça tipiktir.”

Caplan, başka birçok olasılık olduğunu da kaydetti, ancak JWST görüntülerinde yıldızların aynalarından yayılan sekiz kollu kırılma çizgileri olmadığı için bir yıldızı eledi.

James Webb Uzay Teleskobu’nun yüksek çözünürlüklü yakın kızılötesi görüntüleme yetenekleri sayesinde daha fazla ufuk açıcı keşifler bekleniyor.

Bu teleskop, Big Bang’den sadece 420 milyon yıl sonra var olan 13.4 milyon ışıkyılı uzaklıktaki galaksilere kadar uzanan evrenin uç noktalarını gözlemleyebilir.

STScI’ye göre James Webb Uzay Teleskobu’nun ilk yılında bu teleskop tarafından üretilen veriler kullanılarak 750’den fazla bilimsel makale yayınlandı.

digorajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu