Ekonomi

Karadeniz Gazında Tarihi Gün: Yerli Gaz Kullanıma Açıldı

2020 yılında Zonguldak’ın 170 kilometre açığında yapılan ilk doğal gaz keşfi ve ardından 8.000’den fazla karada ve 2.000 çalışanın üç vardiyada çalıştığı yerli gazın devreye girmesiyle bugün Türkiye enerji sektöründe bir dönüm noktası olacak. iki yıldan fazla bir süredir.

YÜZLERCE TESTTEN GEÇTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Deniz Dibi Üretim Tesisinden 30 saatlik boru hatları ve yüzlerce test adımından sonra Sakarya Gaz Sahası Kara Tesisine ulaşan yerli gazın devreye alınması için saat 20.23’te Filyos Gaz İşleme Tesisinde düzenlenecek törenle katılacak. denizin metrelerce altında. “Karadeniz Gazını Devreye Alma Töreni” İstanbul’da yapılacak.

“HERKESİ MUTLU OLACAK GÜZEL BİR HABER GELECEK”

Karadeniz gazıyla ilgili heyecanlandıran gelişme dün akşam Enerji ve Konvansiyonel Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından aktarıldı. Bakan Dönmez, “Yarın (bugün) doğalgazımızı tesisimize getireceğiz. İnşallah mayıs başında işleme koyacağız. Hemen herkesi sevindirecek güzel bir haber olacağını söyleyebilirim.”

FATURALARDA 130 LİRA İNDİRİM Mİ OLACAK?

Vatandaşları heyecanlandıran bu müjdeli haberin doğalgazda indirim olarak duyurulacağı neredeyse kesin. Bu kapsamda konutlarda aylık 25 metreküpe kadar kullanılan doğalgazın bedelsiz olacağı ve böylece 130 liranın vatandaşın faturasına yansıyacağı konuşuluyor.

MAYIS AYINDA KONUTLARA GİRİLİYOR

Yılda yaklaşık 60 milyar metreküp gaz ithal eden Türkiye’ye ekonomik açıdan büyük katkı sağlayacak ve dışa bağımlılığını azaltacak Karadeniz gazı, TPAO Filyos Bireysel Yatırım Sitesi’nde yer alan Sakarya Gaz Sahası Arazi Tesisinde işlenecek. Gazdaki olası su ve yabancı maddeler burada ayrıştırılarak Boru Hatları ve Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) standartlarına uygun hale getirilecek. Gaz daha sonra BOTAŞ’ın Ana Ölçüm İstasyonuna ve ardından ulusal gaz şebekesine aktarılacaktır. Mayıs ayının ilk yarısında evsel gazın hanelere ulaştırılması hedefleniyor.

EYLÜL AYINDA HERKESE TAAHHÜT EDİLECEK

Doğal gazın çıkarılması süreci aşamalı olarak ilerleyecektir. Faz-1 kapsamında planlanan 10 kuyudan 5’i bugün yapılacak törenle, kalan 5 kuyu ise Eylül sonunda devreye alınacak. Faz-2 üretiminin 2026 yılında, Faz-3 üretiminin ise 2028 yılında Amasra Sahası’nın da üretime dahil edilmesiyle başlaması bekleniyor.

GÜNLÜK ÜRETİMDE KADEMELİ ARTIŞ

Günlük gaz üretimi Faz-1’de 10 milyon metreküp, Faz-2’de 40 milyon metreküp, Faz-3’te ise 60 milyon metreküp olacak. Faz-2’de ise Türkiye’deki konutların tüm ihtiyaçlarının yerli gaz ile karşılanması hedefleniyor. Aralık 2022 prestijiyle Karadeniz’deki toplam rezerv büyüklüğü 710 milyar metreküpe ulaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu