Haber

Meclis’te bu hafta: Hükümetin yeni torba yasa hazırlığı

ANKARA– Ankara’nın, siyasetin ve TBMM’nin gündemi bu hafta da yoğun olacak.

TBMM’de ilk kısmı tamamlanan Aile ve Gençlik Fonu Kurulmasına İlişkin Kanun Tasarısı’nın görüşmelerine devam edilecek. Müzakerelerin tamamlanmasının ardından Genel Komite’nin uluslararası sözleşmelerle ilgili çalışmaları devam edecek.

AK PARTİ’DE Torba Yasanın Hazırlanması

Komisyonda görüşmeleri tamamlanan bir yasa tasarısı bulunmazken, iktidar partisinin büyük bir torba yasa tasarısını Meclis’e sunmaya hazırlandığı biliniyor. Vergi düzenlemeleri başta olmak üzere ekonomiye ilişkin birçok maddenin yer aldığı belirtilen torba yasa tasarısının, hazırlıkların tamamlanması halinde önümüzdeki hafta TBMM Başkanlığı’na sunulması bekleniyor. Hazırlanan teklifin 2024 bütçesinin genel kurul görüşmeleri öncesinde yasalaşması planlanıyor.

BÜTÇE MARATONUNUN TOPLANMA AŞAMASI TAMAMLANIYOR

Plan ve Bütçe Komisyonunda 10 Ekim’de başlayan 2024 bütçe oturumu önümüzdeki hafta sona erecek. Komitede bütçeleri görüşülecek son bakanlıklar sırasıyla Dışişleri, Ulaştırma ve Altyapı, Aile ve Sosyal Hizmetler ve Adalet Bakanlıkları olacak. Bütçe maratonunun komite aşaması, Cumhurbaşkanlığı bütçesi ve 2024 bütçesinin unsurlarının görüşülmesiyle 24 Kasım Cuma günü tamamlanacak. Bütçe Tasarısı 11 Aralık’tan itibaren TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek ve bu görüşmeler 12 gün boyunca kesintisiz olarak devam edecek.

İSVEÇ’İN NATO ÜYELİK ŞARTI

Geçen hafta İsveç’in NATO üyeliğini düzenleyen protokolü gündemine alarak sürpriz bir adım atan Dışişleri Komitesi, “konunun netleşmediği ve müzakerelerin olgunlaşmadığı” gerekçesiyle toplantıyı erteledi. Yeni bir toplantı için herhangi bir takvim belirlenmediği için İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin müzakerelerin ne zaman devam edeceği bilinmiyor. Ancak bu konudaki tartışmaların önümüzdeki hafta da devam edeceği tahmin ediliyor.

AK PARTİ’NİN YEREL SEÇİM HAZIRLIKLARI HIZLANDI, EĞİLİM ANKETİ BU HAFTA

Meclis dışındaki siyasi partilerin gündemi de oldukça yoğun. Bu yoğunluğun en önemli nedeni yaklaşan yerel seçimlerdir. AK Parti adaylık başvuruları 9 Kasım’da başladı ve 22 Kasım’a kadar devam edecek. Önümüzdeki hafta sonu 26 Kasım’da “örgütsel eğilim anketi” yapılacak. Sandık yapılan il-ilçe belediyesinin AK Parti idaresinde olması durumunda mevcut liderin değerlendirmesi istenecek, 2 adayın daha ismi yazılabilecek. AK Partili olmayan belediyelerden de 3 isim önerisi alınacak. Elektronik ortamda gerçekleştirilecek trend anketinin sonuçları aynı gün saat 16.00’da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından incelenecek.

CHP MYK’DA YEREL SEÇİM MASASINDA

CHP’de yerel seçimlere ilişkin önemli kararların açıklanacağı Merkez Yönetim Kurulu toplantısı yapılacak. Toplantıda adayların hangi ilde nasıl belirleneceğinin görüşülmesi ve aday başvuru sürecine ilişkin kararların alınması bekleniyor.

İYİ PARTİ ADAYLARI, İTTİFAKLAR VE İSTİFALARDA GÜNDEM

Her hafta bazı il ve ilçe belediye başkanlarının açıklandığı İYİ Parti’nin bu hafta yeni adayları açıklaması bekleniyor. Hafta sonu İstanbul’da iki günlük istişare toplantısı düzenleyen İYİ Parti’nin 81 ilde aday gösterme kararı ve bu kararın muhalefete etkisi bu hafta da önemli gündemler arasında yer alacak. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile YETERLİ Parti Genel Başkanı Akşener’in ne zaman görüşeceği sorusu da hafta boyunca cevaplanacak. İYİ Parti’nin 81 ilde aday gösterme kararının ardından başlayan istifaların devam edip etmeyeceği yeni haftanın cevabını arayan bir diğer soru olacak.

HEDEP’İN SEÇİM ÖNCESİ MODELİ NE OLACAK?

HEDEP, yerel seçim hazırlıklarına da hafta boyunca devam edecek. Daha önce yaptığı açıklamalarda “dünyaya örnek olacak bir ön seçim modeli” üzerinde çalıştıklarını açıklayan HEDEP yöneticilerinin bu çalışmayı bu hafta sonuçlandırması bekleniyor.

Geçtiğimiz hafta tüm siyasi partilere iade-i ziyarette bulunan Kurtulmuş’un, programlarının uyumsuzluğu nedeniyle ziyaret edemediği HEDEP Eş Genel Başkanlarını bu hafta Cuma günü veya önümüzdeki hafta başında ziyaret etmesi bekleniyor.

Geçen hafta gündeme gelen Can Atalay’ın milletvekilliğinden düşürülmesine ilişkin tartışmaların bu hafta Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un açıklamalarının ardından sona ermesi bekleniyor.

pazarcikhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu