Haber

PKK/YPG’nin Suriye’deki petrol şirketi yapısı deşifre oldu

2011 yılında başlayan iç savaşla birlikte Suriye, kaosun hüküm sürdüğü bir ülke konumuna gelmiştir.

Suriye’nin kaynaklarını sömürmek için binlerce kilometre uzaktan gelen ülkeler, Suriye’de taşeron terör örgütlerini kullanarak bölgenin zenginliklerini sömürmenin kaygısını yaşıyor.

İstihbarat kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Suriye’de Fırat nehrinin doğusunda yer alan petrol ve doğal gaz sahalarında işgalini sürdüren terör örgütü PKK/YPG, Rumeylan ve Deyrizor’daki petrolü satmaya çalışıyor. Çeşitli ülkelerdeki yabancı şirketlere zor.

Bu iş için faaliyet gösteren PKK/YPG’ye bağlı “Cezire Petrol Şirketi”Petrol arama ve üretiminde faaliyet gösteren çok sayıda şirket ona bağlı.

Suriye’deki petrol ticareti daha önce Irak’ta faaliyet gösteren PKK’lılar tarafından yürütülüyor.

PYD’nin sözde eski Eşbaşkanı görüşmelerde bulunuyor

PYD’nin eski eş lideri Shahoz Hasan’ın Cezire Petrol Şirketi’nin yöneticisi olduğu ve Suriye’de petrolün pazarlanması için çeşitli ülkelerdeki şirketlerle pazarlık yaptığı belirlendi.

Suriye’deki birçok PYD/YPG yetkilisi gibi Hasan’ın da geçmişte Irak’ta faaliyet gösterdiği ortaya çıktı.

“Bölgede kalıcı olmaya çalışıyoruz”

1994 yılında PKK’ya katılan Hasan, 2011 yılında Suriye savaşıyla birlikte PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG içinde faaliyet göstermeye başladı.

2017 yılında PYD’nin sorumluluğuna getirilen ve bu sözüyle 2020 yılına kadar görevini sürdüren Hasan, daha sonra Suriye’de petrol ve doğal gaz pazarlayarak terör örgütü PKK/YPG’ye para kazandırmak için çalışmalar yürüttü.

Suriye rejimi ABD’yi suçladı

Suriye rejiminin Dışişleri Bakanlığı geçen yıl Aralık ayında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği bir mektupta ABD’yi ve kimliği açıklanmayan PKK/YPG’yi Suriye’nin petrol ve doğal gazını çalmakla suçlamıştı.

Uzmanlar, ABD’nin desteğiyle Suriye’de faaliyet gösteren PKK/YPG’nin, kurduğu şirketler aracılığıyla petrol ticareti yaparak bölgede uzun vadede kalıcı olmak için terör örgütünü finanse etmeyi amaçladığını belirtiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu