Ekonomi

Rusya, dondurulan fonların alınması halinde ABD varlıklarına el konulacağı uyarısında bulundu

Üst düzey bir Rus güvenlik yetkilisi ve Devlet Başkanı Vladimir Putin’in müttefiki olan Dmitry Medvedev Cumartesi günü yaptığı bir açıklamada, Rusya’nın sınırları içindeki ABD vatandaşlarının ve yatırımcılarının varlıklarına el koyarak ABD’ye misilleme yapabileceğini belirtti. Bu potansiyel yanıt, ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen ve Biden yönetimine Amerikan bankalarındaki Rus varlıklarına el koyma ve bunları Ukrayna’ya tahsis etme yetkisi veren bir yasa tasarısına tepki niteliğinde.

ABD ve müttefikleri daha önce Ukrayna’daki çatışmanın ardından Rusya’ya, Rusya merkez bankası ve maliye bakanlığı ile işlem yapılmasını yasaklamayı da içeren yaptırımlar uygulamıştı. Sonuç olarak, Rus devlet varlıklarının yaklaşık 300 milyar dolarlık kısmı Batı’da bloke edilmiş olup, bu varlıkların çoğunluğu Amerikan finans kuruluşlarından ziyade Avrupa finans kuruluşlarında tutulmaktadır.

Yedi Ülkeler Grubu (G7) da dondurulan Rus varlıklarına ilişkin seçenekleri araştırıyor. Aynı zamanda Rusya Güvenlik Konseyi başkan yardımcılığı görevini de yürüten Medvedev, Rusya’nın karşılıklı olarak el koyabileceği önemli bir Amerikan devlet mülkiyeti olmadığını kabul etti. Bu nedenle Rusya’nın tepkisinin “asimetrik” olacağını ancak potansiyel olarak daha az etkili olmayacağını öne sürdü.

Medvedev resmi Telegram kanalında olası tedbirleri detaylandırırken, Rusya’da bulunan özel şahısların para, gayrimenkul ve taşınır varlıkları da dahil olmak üzere mülkleri üzerindeki yasal hacizden bahsetti. Bu kişilerin genellikle Rus ekonomisine yatırım yaptıklarını ve kendilerine mülkiyet haklarının korunacağı sözü verildiğini kaydeden Lavrov, Rusya’ya karşı “hibrid savaş” ilan ettiğini belirttiği kendi ülkelerinin eylemlerinin bir karşılık gerektirdiğini ifade etti.

Bu tür varlıklara el koyma işlemlerinin uygulanabilmesi için Rus yasalarının Rus devleti lehine değiştirilmesi gerekecektir. Bu arada, Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina Cuma günü yaptığı açıklamada, varlıklarına el konulması halinde Rusya’nın meşru çıkarlarını savunacağını ifade etti ancak hangi stratejilerin kullanılacağını belirtmedi.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ortaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu