Ekonomi

Toplu konutta KDV yüzde 1’e düşüyor

A Para’da yayınlanan Ekonomi Masası programının bu haftaki konuğu Toplu Konut İdaresi Başkanı Ömer Bulut oldu. Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Dilek Güngör ve A Para Yayın Koordinatörü Özlem Doğaner’in sorularını yanıtlayan Lider Bulut, özellikle 100 metrekare altı sosyal konutlarda KDV oranını yüzde 1’in altına indirmeyi planladıklarını söyledi. Cumhuriyet tarihinin en büyük toplu konut hamlesi ilk açıklandığında 150 metrekareye kadar olan konutlarda KDV oranı yüzde 1’di. Daha sonra bu oran yüzde 8’e çıkarıldı.

45 GÜNDE 10 KÖY EVİ

Deprem bölgesindeki çalışmaları anlatan Başkan Bulut, depremin 15’inci gününde ihalelere başladıklarını anlatarak, “6 Şubat depremi sonrası 11 ilde yapılan tespitler doğrultusunda 650 bin 507 konut yapacağız. bini konut, 143 bini köy evi İhalelerine depremin olduğu 15’inci günde başladık, 81 bin “710’u konut, 23 bin 671’i köy evi olmak üzere toplam 105 bin 381 konutun ihalesi yapıldı, ve inşaat süreci başladı. 46.966 konutun ve köy evlerinin temelleri atıldı. 1 yıl içinde 319 bin konutun teslim edilmesi planlanıyor” dedi.

Bulut, “Birlikte şehirleri yeniden kalkındıracağız. Tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla, doğasıyla bu kadim coğrafyayı yeniden ayağa kaldıracağız. Evini kaybeden vatandaşlarımıza sıcak bir yuva ve yenilerini yaşatmak için tüm imkanlarımızı seferber ettik. İşini kaybedenlere ekmek kapısı. İlk ev teslimleri köy evlerinden başladı. 45 Bir günde tamamlanan 10 köy evinin anahtarları Cumhurbaşkanımız tarafından verildi” dedi. Konutların 3+1 olarak planlandığını belirten Başkan Bulut, “Dairelerin her biri brüt 105 metre net 85 metrekare olacak. Binalarımız 3 kat artı 4 katı geçmeyecek, alt katta dükkan olmayacak. .”

MEMURU MAAŞ ARTIŞINI YANSITMADIK

BULUT, “Yarımız Biz” kampanyasındaki ödeme planına ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Taksit artışları altı ayda bir ÜFE, TÜFE veya memur maaşı artış oranından hangisi daha düşükse o oranda yapılacak. Memur maaş artış oranını 4 yıl boyunca uyguladık” diyen Başkan, “Yüzde 25 zam yaptık. Vatandaşların imkanlarına göre seçenekler seçiyoruz. Taksit ödemediği için kimsenin evine el koymadık.”

HERKES FEDA ETMEK ZORUNDADIR

Konut maliyetlerinde fahiş bir artış beklemediklerinin altını çizen Başkan Ömer Bulut, “Önümüzdeki 1 yılda ekipman fiyatlarında artış beklemiyorum. Bugün maliyetlerden bahsediyoruz. Yüzde 80, yüzde 25’ini vatandaşa yansıttık. Onun için vatandaşlarımız sevinsin. Devletimiz zam oranlarını da artırdı. Vatandaşına yansımayacak” dedi. Yüzyılın deprem felaketinin hemen ardından tüm sektörlerle bir araya geldiklerini kaydeden Bulut, “Bütün daireyi topladık, ‘Beton fiyatlarını düşürecek tedbirler alın’ dedik. Hepimiz bu ülkenin mensubuyuz, kimse almasın. fırsatçılığın avantajı.'”

SOSYAL KONUTTA 45 BİN İHALE YAPTIK

Son 4 yılda 400 bin konutluk 3 sosyal konut kampanyasının başlatıldığının altını çizen Bulut, “50, 100 ve 250 bin olarak açıklanan bu kampanyalara yaklaşık 6,9 milyon geçerli başvuru oldu. 100 bin konut kampanyasında 56 bin 805 konut üretilirken, 100 bin konut kampanyasında 94 bin 293 konut üretildi.250 bin konut kampanyasının ardından 45 bin 414 konut ihale edildi. Eylül ayına kadar tüm ihaleleri tamamlamayı planlıyoruz” dedi.

5 YIL İÇİNDE RİSKLİ BİNALAR KALMAYACAK

Türkiye’de yaklaşık 6,5 milyon konutun dönüştürülmesi gerektiğini belirten Bulut, “İstanbul’da acilen dönüştürülmesi gereken 1,5 milyon riskli konut var. Bunun için Avrupa ve Anadolu Yakasında 500 bin konutluk uydu şehirler planlanıyor. İstanbul. Bunların bir kısmı yerinde, bir kısmı rezerv. Bu alanlarda yapılacak çalışma ile yılda 300 bin konut dönüştürülecek ve 5 yılda İstanbul’da riskli yapı kalmayacak” diye konuştu. söz konusu. Bulut, şöyle devam etti: “Geçen hafta Sayın Cumhurbaşkanımızın müjdesini verdiği ‘Yarım Biz’ kampanyasıyla Türkiye’de yeni bir seferberlik başlatıldı. Bir vatandaş, evinin riskli bir yapı olduğunu tespit ettikten sonra kentsel dönüşüme girerse, maddi destek fırsatı doğar. yarısı devletimiz tarafından karşılanacak. 2+1 daireler için 750 bin lira, 3+1 daireler için 900 bin lira devlet ödeyecek.”

KAYNAK: SABAH

haberdortyol.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu