Haber

Türkiye’nin dört bir yanından gelen can savunucuları Akbelen’de

MUĞLA – Limak Holding ve IC Holding iştiraklerinden YK Power’ın Muğla Akbelen’de kömür sahasını genişletmeye başladığı Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali’nin odun bölümüne direniş sürüyor. Direnişin 16. gününde “Akbelen Büyük Buluşması” için yurdun birçok ilinden yola çıkan yaşam savunucuları bölgeye ulaşmaya başladı.

Alana girenler, “Her yerde Akbelen direniş”, “Katil Limak işbirlikçi AKP” ve “Kişilere değil çetelere barikat” gibi sloganlarla karşılandı. Müzik ve sloganlar eşliğinde arenada beklerken Akbelen direnişine güç katmak için arenaya gelen isimler arasında oyuncular Mert Fırat, Kerem Fırtına, Levent Üzümcü ve sanatçı Tolga Çandar da yer aldı.

Öte yandan Akbelen Ormanı’nın bulunduğu Milas-Ören ​​karayolu üzerinde kurulan arama noktalarından dolayı uzun kuyruklar oluştu.

Sanatçı Tolga Çandar’ın çaldığı müzik eşliğinde İkizköylülerin zeybek çaldığı anlar gündem oldu.

‘AKBELEN’DEN CUDİ EDİ BESE’YE’

Siya Siyabend, Praksis ve Tolga Çandar’ın sahne aldığı toplantıda, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri ile İzmir Tabip Odası ile çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de mekana geldi. Yol üzerine kurulan kontrol noktalarında 4 kez GBT yapılmasının ardından alana girişte gelen talep nedeniyle kısa süreli gerginlik yaşanırken, kalabalık “Akbelen’den Cudi edi bese’ye” sloganlarıyla alana girdi. . Toplantıya İşçi Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, CHP Milletvekilleri Semra Dinçer, Gizem Özcan ve Cumhur Uzun da katıldı.

‘CUDİ’DEN AKBELEN’E AĞAÇ VE İNSAN KARDEŞLİĞİ BU ZULÜMÜ GÜÇLENDİRECEKTİR’

İkizköy Çevre Komitesi’nden Necla Işık, “14 gündür burada büyük bir katliam yaşanıyor. Ama sizlerin burada bulunmasıyla Akbelen yeniden doğuyor. Burayı madene vermeyeceğiz. 4 yıldır haykırıyoruz.” ormanımız için öleceğiz, bu uğurda öleceğiz, mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Akbelen için gelen gönüllere hayırlı olsun. Madenleri vermeyeceğiz, burayı ağaçlandıracağız” dedi.

İkizköy halkından Aytaç Yakar, “14 gündür burada uğraşıyoruz. Biber gazı, cop ve coplarla darp edildik. Hala direniyoruz, direneceğiz. Çamlarımızı vermeyeceğiz. Vereceğiz” dedi. 5 kişilik çetelere havamızı suyumuzu yedirmeyiz.Bizim burada Limak’ı doyuracak ekmeğimiz suyumuz yok.Vatanımızı savunduk.Torunum jandarmayı her gördüğünde korkuyor.Düşmanı önümde görüyorum.Anneleri ve babalar, ‘Bugün Akbelen’de ne yaptın?’ sormuyor mu?

HDP Buca İlçe Eş Başkanı Nurşen Ataman, “Ben Cudi’liyim, Cudi’den geldim. Hepinizden Judi’ye takviye vermenizi istiyorum. Bir Kürt kadını olarak size hep takviye verdim. Sizden takviye bekliyorum. her zaman birlikte çabalayın.”

Konuşmaların ardından kefenlenen ağaç önünde bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

‘ŞİRKETLER YALAN SÖYLÜYOR’

EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, “Kolin, Limak, İçtaş saçmalıyor. Çevre Bakanı saçmalıyor. Bu madenin çıkarılmasına ihtiyaç var diyorlar. Bu ülkenin buna ihtiyacı yok. İhtiyacı yok. güç tüketimi için bu tür katliam ve yıkım.”

Öte yandan termik santral işçilerine seslenerek, “Bu madenler çıkmazsa işsiz kalırsınız deniyor. Bu devlet artık 2 bin 500 işçiye ekmek verecek bir devlet değilse bu sistem yıkılmalı, ondan kurtulmak lazım. Bu topraklardaki merhamet ve bedel hepimizi besleyecek zenginliğe sahip.” .

Yaşananlardan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve tek adam rejiminin sorumlu olduğunu dile getiren Bayhan, Akbelen katliamını önümüzdeki hafta Meclis’te görüşeceklerini söyledi.

Konuşmaların ardından yüzlerce kişinin katılımıyla Milas-Ören ​​Karayolu üzerinde insan zinciri oluşturuldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu