Haber

Başkan Altay başkanlığında gerçekleştirilen TDBB 20. Yıl Programı, TBMM Başkanı Kurtulmuş’un katılımıyla gerçekleştirildi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay başkanlığında Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin 20. yıl programı, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un katılımıyla gerçekleştirildi. Programda konuşan Kurtulmuş, “Sorunun bu kadar acı ve yoğun olduğu bu dönemde Türk devletleri arasındaki iş birliğini artırma potansiyeli önemli bir fırsattır.” İsrail’in Filistin’de yaptığı katliamlara değinen Kurtulmuş, “Maalesef böyle bir ortamda dünyanın vicdanı sızlıyor. Din, mezhep, mezhep, siyaset ne olursa olsun, yüreğinde zerre kadar insanlık taşıyan herkesin, neredeyse soykırım boyutlarına ulaşan bu insanlık dışı, yağmacı katliama karşı sessiz kalmadığını, sesini yükseltmediğini görüyoruz. katliam denir. Sayın Cumhurbaşkanımızın her uluslararası platformda söylediği gibi ‘Dünya beşten büyüktür’ sözü, yani dünyanın yeni bir küresel mimariye ihtiyacı olduğu gerçeği, tüm sadeliği ve çıplaklığıyla bir kez daha insanlığın gündemine geliyor. . “Bu anlamda Türk Dünyası Belediyeler Birliği, sadece belediyecilik işlevi görecek değil, aynı zamanda kültürel ve siyasi birliğin altyapısını oluşturacak değerli bir kuruluştur” dedi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “30 ülkeden 1.206 üyesi bulunan TDBB çatısı altında birçok konuda ortak duruş sergileyerek Türk Cumhuriyetlerinin uluslararası platformlardaki gücüne güç kattık. “Bu vesileyle önceki Birlik Başkanlarımıza ve değerli yönetimlerine emeklerinden dolayı canı gönülden teşekkür ediyorum” dedi. Dünyanın son dönemde barışa ve huzura her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğunu kaydeden Başkan Altay, “Özellikle Filistin’de hiçbir vicdana sığmayan ahlaksız saldırılar; Yüreğinde zerre kadar insanlık olan herkesin derin üzüntüsüne neden olur. Tarihe utanç kaynağı olarak geçecek bu menfur saldırıları şiddetle ve üzüntüyle kınadığımızı belirtmek isterim. “Bu korkunç saldırılara karşı sessiz kalmayacağız ve bugüne kadar olduğu gibi bugün de Filistin’e elimizi uzatmaya devam edeceğiz” dedi.


Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin (TDBB) 20. yıl resepsiyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş’un katılımıyla gerçekleştirildi.

İstanbul Beykoz Mecidiye Köşkü’nde düzenlenen programda konuşan TDBB Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, birliğin Haziran ayında yapılan 6. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin ikinci kez başkanlığına seçildi. Geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşti. Seçildiğini hatırlatarak, birliğin 20. yılında böylesine değerli bir organizasyonun başkanlığını yapmaktan büyük onur duyduğunu söyledi.

“TÜRK CUMHURİYETİNİN ULUSLARARASI PLATFORMLARDAKİ GÜCÜNE GÜÇ KATTIK”

Türk Dünyası Belediyeler Birliği’ne üye ülkelerin yerel yönetimleri arasında işbirliğini, kardeşliği, birlik ve beraberliği geliştirmek; ekonomik ve kültürel alanlarda ortak projeler yürütmek; 12 Kasım 2003 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla kent yönetimlerinin sorunlarına çözüm üretmek ve yeni kent kültürü modelleri oluşturmak amacıyla kurulduğunu belirten Önder Altay, şöyle devam etti:

“30 ülkeden 1.206 üyesi bulunan derneğimiz çatısı altında çok şükür bugüne kadar çok değerli çalışmalara imza attık. Geçmiş Sendika Liderlerimizin ve üyelerimizin katkılarıyla, geçtiğimiz 20 yılda; Türk Dünyası şehirleri arasında kardeş şehir ilişkileri kurduk, paylaşım programları deneyimledik, şehirlerimiz arasında ziyaretler gerçekleştirdik. Pek çok sorunda ortak duruş sergileyerek Türk Cumhuriyetlerinin uluslararası platformlardaki gücünü güçlendirdik. Bu vesileyle, tüm bu konularda emeği geçen geçmiş Birlik Liderlerimize ve onların değerli yönetimlerine canı gönülden teşekkür ediyorum.”

Başkan Altay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk devletlerinin liderlerinin katılımıyla kurulan Türk Devletleri Teşkilatı’nın dava ve hedeflerine her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduklarını da söyledi.

“FİLİSTİN’E EL UZATMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Dünyanın son dönemde barış ve huzura her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğunu kaydeden Önder Altay, “Rusya-Ukrayna savaşından Kafkasya’daki çatışmalara, Balkanlar’daki gerilimlerden Akdeniz’deki çatışmalara, insanlık dışı baskınlara kadar. Filistin’den Ortadoğu’daki bitmek bilmeyen kan ve gözyaşlarına.” Coğrafyamızın birçok yerinde devam eden krizlerle karşı karşıyayız. Özellikle Filistin’de yaşanan ve vicdanı aşan ahlak dışı saldırılar; Yüreğinde zerre kadar insanlık olan herkesin derin üzüntüsüne neden olur. Tarihe utanç kaynağı olarak geçecek bu menfur saldırıları şiddetle ve üzüntüyle kınadığımızı belirtmek isterim. Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere devletimizin ilgili tüm kurumları; Ateşkesin sağlanması, akan kanın durdurulması ve bölgede barışın sağlanması için büyük çaba harcıyor. “Bu muhteşem saldırılara karşı sessiz kalmayacağız ve bugüne kadar olduğu gibi bugün de Filistin’e elimizi uzatmaya devam edeceğiz” dedi.

“Adil MÜCADELESİNDE TÜM GÜCÜMÜZLE KARDEŞ AZERBAYCAN’IN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

TDBB olarak sadece Filistin’de çalışmıyoruz; Kıbrıs’tan Kafkasya’ya, Balkanlar’dan Orta Asya’ya ve Kuzey Afrika’ya kadar uzanan her yerde mazlumlara destek olmaya devam ettiklerini vurgulayan Önder Altay, “Vatandaşlığın haklı mücadelesi olan Karabağ’da tüm gücümüzle kardeşlerimizin yanında olduk. kardeş ülkemiz Azerbaycan. İnşallah bundan sonra da Ermenistan’ın bölgedeki provokasyonlarına karşı Azerbaycanlı kardeşlerimize destek olmaya devam edeceğiz” dedi.

KONYA’DAKİ UCLG DÜNYA KONSEYİ’NE DAVET EDİLDİ

Dünyanın en büyük yerel yönetim kuruluşu UCLG’nin Dünya Konseyi’ne 27 Ekim’de Konya’nın ev sahipliği yapacağını hatırlatan Önder Altay, toplantıda şunları söyledi; Cumhuriyetin 100’üncü yılını kutlamadan önce UCLG’nin dönem başkanlığını Konya’nın devralacağını belirtti. Dünyanın en büyük yerel yönetim organizasyonuna başkanlık ederek Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye’ye anlamlı bir hediye sunacaklarını vurgulayan Önder Altay, salondaki tüm konukları UCLG Dünya Asamblesi için Konya’ya davet etti.

BELEDİYE BAŞKANI ALTAY, BİRLİĞE DESTEK VEREN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR EDİYOR

Başkan Altay, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin 20. yılını en derin duygularımla kutluyor, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve üyemizin değerli devlet büyüklerine şükranlarımı sunuyorum. Birliğimize destek ve korumalarını esirgemeyen ülkeler. Birliğimizin kuruluşundan bu yana yönetiminde görev alan tüm çalışma arkadaşlarıma ve üye şehirlerime bir kez daha teşekkür ediyorum. Konuşmasını, “Tecrübesinden ve rehberliğinden her zaman yararlandığımız Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Sayın Numan Kurtulmuş’a şükranlarımı sunuyorum” diyerek tamamladı.

TBMM LİDERİ KURTULMUŞ, LİDER ALTAY’I KUTLADI

Programa katılan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, konuşmasının başında TDBB’nin ilk döneminden bu yana gösterdikleri büyük emek ve katkılardan dolayı önceki yöneticilere teşekkür ederek, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim’i tebrik etti. Halen TDBB Başkanı olan Altay, çalışmalarında başarılar diledi.

“BÖYLE ACI BİR DÖNEMDE TÜRK DEVLETLERİ ARASINDA İŞBİRLİĞİNİN ARTIRILMASI ÖNEMLİ BİR FIRSAT”

Dünyada bir dengesizlik halinin bulunduğunu, bazı ülkeler için bölgesel çatışmalardan siyasi gerilimlere, çevre tahribatından iklim değişikliklerine, göç dalgalarından yoksulluğa, açlığa ve kitlesel kıtlığa kadar pek çok sorunun yaşandığına işaret eden Kurtulmuş, şöyle konuştu: “Sorunların bu kadar acı ve yoğun yaşandığı bu dönemde, Türk devletleri arasındaki iş birliğini artırma potansiyeli önemli bir fırsattır. Bu fırsat, sadece Türk asıllı veya Türkçe konuşan devletler arasında değil, çok önemli bir gelişmeyi de içerecek bir fırsat olacaktır. ama aynı zamanda Balkanlardan Orta Asya’ya kadar olan coğrafyada da var” dedi.

Balkanlar’dan Orta Asya’ya kadar uzanan coğrafyada Türk dünyasının toparlanması, toparlanması, siyasi, ekonomik, kültürel ve diğer alanlarda işbirliğinin geliştirilmesinin dünya barışı ve dünyada dengelerin yeniden tesisi için tarihi bir fırsat olduğunu belirten Kurtulmuş, “Bu bakımdan Türk Dünyası Belediyeler Birliği olarak şahsımca belediyelerimiz ile yerel yönetimler arasındaki iş birliğini artırma fırsatının yanı sıra, Türk dünyasının bütününe yönelik güçlü bir temel ve sağlam bir destek olarak görüyorum. ortak bir hedefe doğru yürüyün. “Bu nedenle burada temsil ettiğiniz, böylesine değerli bir gelişmeye destek veren değerli belediye yönetici arkadaşlarımıza, belediye başkanlarımıza, liderlerimize, dünyanın birçok yerinden gelen kardeşlerimize ve dostlarımıza teşekkür ediyorum.”

“ARTIK DÜNYA SİSTEMİ BOZULDU VE DÜNYA SİSTEMİNİN BÜYÜSÜ KIRILDI”

Kurtulmuş, “Bugün karşılaştığımız hemen hemen her sorun bize tekrar tekrar bir şeyleri hatırlatıyor. “Dünya sistemi artık çığırından çıktı, dünya sisteminin büyüsü bozuldu” dedi. Bu dünya sisteminde barışın, barışın, milletler arası dostluğun sağlanmasının artık mümkün olmadığını belirten Kurtulmuş, bunun son örneklerinden birinin Filistin-İsrail çatışmasında ortaya çıktığını söyledi ve şöyle devam etti:
“Maalesef böyle bir ortamda dünyanın vicdanı sızlıyor. Din, mezhep, mezhep, siyaset ne olursa olsun, yüreğinde zerre kadar insanlık taşıyan herkesin, neredeyse soykırım boyutlarına ulaşan bu insanlık dışı, yağmacı katliama karşı sessiz kalmadığını, sesini yükseltmediğini görüyoruz. katliam denir. Sayın Cumhurbaşkanımızın her uluslararası platformda söylediği gibi ‘Dünya beşten büyüktür’ sözü, yani dünyanın yeni bir küresel mimariye ihtiyacı olduğu gerçeği, tüm sadeliği ve çıplaklığıyla bir kez daha insanlığın gündemine geliyor. . Bu nedenle dünyada yeni bir küresel barış sistemini, yeni bir istikrarın ortaya çıkmasını, dünyadaki tüm ulusların eşit ve egemen uluslar olarak dünyada söz sahibi olmasını ve hak sahibi olmasını savunanların ortaya çıkması kaçınılmazdır. birlikte. Türk Dünyası Belediyeler Birliği bu anlamda sadece belediyecilik işlevi görecek değil, aynı zamanda kültürel ve siyasi bir birliğin altyapısını oluşturacak değerli bir kuruluştur. Yeni bir dünya istiyoruz, yeni bir dünya kurmak mümkün. Cesurca adım atabilen, ortak hedefler doğrultusunda bir araya gelebilenlerin yapabileceği bir iştir. Bu nedenle önümüzdeki dönemde de umutla yeni bir dünyanın kapılarını hep birlikte açmanın görevimiz olduğunu söylüyoruz. Sadece Filistin halkına değil, dünyadaki tüm mazlum milletlere karşı sorumluluğumuz, sadece bulunduğumuz yerden kınamak ve kınamak değil, bunun ötesinde öyle bir ses çıkarmak zorundayız ki, ayrılmayacağız. Bu söz yalnızca mazlumların vaadi ama zalimin de korkması için sesimizi en yüksek seviyeye çıkarmamız, gerekli önlemleri almamız gerekiyor.”

“DÜNYAYI KURTARAN PERSPEKTİF MEVLANA VE YUNUS EMRE’NİN PERSPEKTİFİDİR”

Dünyayı kurtaracak perspektif Hz. Mevlana’nın Yunus Emre’nin bakış açısı olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, “İnsanı ve insanı yaratılışta eş ve kardeş gören bakış açısıdır. Bu bağlamda insanlığa sadece siyasi ve kurumsal öneriler değil, aynı zamanda fikirsel öneriler de sunabilecek olanların sizler olacağını umuyorum. Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin bu anlamda kültürel çalışmalara değerli bir katkı sağlayacağına inanıyorum. Yaptığınız çalışmalardan dolayı her birinizi tebrik ediyorum. “Türk Dünyası Belediyeler Birliği’ni tebrik ediyorum, daha nice 20 yıllara inşallah” dedi.

Programa TDBB Yönetim Kurulu üyesi belediye başkanları da katıldı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

baykan-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu