Sağlık

Uzmanlar uyarıyor!!! Kesintisiz savaş görüntüleri izlemek midenizi bulandırıyor

Savaş görüntülerinin ve fotoğraflarının, savaştan doğrudan etkilenmeyen insanlar üzerinde güçlü bir etki yarattığını belirten uzmanlar, ekran karşısında geçirilen sürenin artması, sürekli maruz kalma ve travmatik içeriklerle doygunluğun kişinin ruh sağlığını önemli ölçüde etkilediğini söylüyor. Psikiyatrist Dr. Öğretim Üyesi Erman Şentürk, savaş görüntülerini ve fotoğraflarını görmenin veya izlemenin ikincil Travma Sonrası Gerginlik Bozukluğuna yol açabileceğini vurguluyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Feneryolu Tıp Merkezi Psikiyatrist Dr. Öğr. Üyesi Erman Şentürk, savaş görüntülerinin yetişkinler üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.

 

Her bireyin farklı tetikleyicileri vardır

“Savaşı yaşama deneyimini ekrandan izlemekle karşılaştırmak imkansız olsa da savaş görüntülerinin ve fotoğraflarının savaştan doğrudan etkilenmeyen insanlar üzerinde güçlü bir etki yarattığı biliniyor.” diyen Dr. Öğr. Üyesi Erman Şentürk şöyle devam etti:

“Bireylerin maruz kaldıkları aynı travmatik olaya karşı farklı psikolojik tepkiler verebileceğini burada vurgulamak önemli. Her bireyin farklı tetikleyicileri vardır. Bu tetikleyiciler bazıları için belirgin fiziksel yaralanmalar görmek, bazıları için ise bir çocuğun üzgün ya da çaresiz görünüşü olabilir. Maruz kalma anında hakim olan zihinsel çerçeve oldukça değerlidir.

 

Zihnimizin travmatik olayla ilgili bilgi arayışı

Tıpkı pandemide olduğu gibi insanlar, büyük belirsizliğin yarattığı ağır sıkıntı ve tedirginlikle baş edebilmek için sürekli bilgi akışı içinde kalma ve bildiklerini güncelleme ihtiyacı duyuyor. Merak ve bağımlılıkla hareket eden zihnimiz, sert görseller ve anlatımlarla baş edebileceğine kendini inandırır. Bu olumsuz içeriklerin kaotik gerçekliğimizi anlamlandırmaya yardımcı olabileceğini varsaymak, zihnimizin travmatik olay hakkında bilgi aramasını haklı çıkarmanın bir yoludur, ancak bu büyük bir yanılsamadır.”

 

Savaş sahnelerini izlemek potansiyel olarak ikincil TSSB’ye yol açabilir

İkincil travma konusuna değinen Dr. Öğr. Üyesi Erman Şentürk, şunları anlattı:

“İkincil travma, doğrudan değil dolaylı olarak maruz kaldığımız bir olay veya duruma tepki olarak yaşanan sorun veya olumsuz duygusal etkileri ifade eder. Bir başka deyişle ikincil travma, bireyin bir başkasının travma deneyimlerini duyması ve o kişinin kaygılı, yıkıcı anlarına fotoğraf ya da görseller aracılığıyla maruz kalması durumunda ortaya çıkabilmektedir. Ancak zihinlerimiz bu tür içerikleri işleyecek donanıma sahip değil ve bu tür içerikleri görüntülemek veya görüntülemek potansiyel olarak ikincil Travma Sonrası Gerginlik Bozukluğuna yol açabilir.”

 

Uzmanlar savaş görüntüleriyle uğraşmak için ne öneriyor?

Öğretim Üyesi Erman Şentürk, savaşla ilgili içeriklerin etkilenen bireylerle empati kurmada, süreç hakkında bilgi sahibi olmada ve yardım etme isteğinde önemli rol oynadığını belirterek, şunları söyledi: “Ancak ekran karşısında geçirilen sürenin artması, Travmatik içeriğe sürekli maruz kalma ve aşırı doyma, kişinin ruh sağlığını büyük ölçüde etkiler. . Burada en önemli nokta bu tür videoları izlemekten mümkün olduğunca kaçınıp akışta kalmak ve dikkat dağıtıcı diğer aktivitelere katılmaya çalışmaktır. “Hem çocukların hem de yetişkinlerin günlük rutinlerini sürdürmeleri çok önemli.” Niyetini şöyle açıkladı:

 

Endişelenmeye başlarsanız cihazınızı kapatın

Savaşla ilgili içeriklerin miktarını sınırlamak için sosyal medya platformlarından ayrılmanın her zaman kolay ve pratik olmadığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Erman Şentürk, bu konuyla ilgili ruh sağlığı risklerini en aza indirmeye yardımcı olacak önerilen bazı stratejileri şöyle sıraladı:

“Gece uyumadan önce veya uyandığınızda olumsuz içeriklere bakmaktan kaçının; Bu önemlidir çünkü rahatsız edici fotoğraf veya görselleri izlemek kaygıya neden olabilir ve bu da sizi geceleri uyanık tutabilir veya gün boyunca etkileyebilir. Görüntülediğiniz veya paylaştığınız içeriğin doğru olduğundan, aldatıcı veya yanlış olmadığından emin olun. Duygularınızı değerlendirin; Örneğin kaygılanmaya başlarsanız cihazınızı kapatın ve içerikten uzaklaşın. Zamanın farkında olmadan olumsuz haberler, sosyal medya gönderileri veya diğer sosyal medya platformları arasında düşüncesizce gezinmekten kaçının. “Bu tür içerikleri paylaşmamaya azami özen gösterin.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu