Ekonomi

Küresel piyasalarda çip rallisi

Bu sabah, çip üreticisi TMSC’nin geleceğe yönelik olumlu beklentilerinin etkisi Asya Pasifik hisselerinde hissedildi.

MSCI Asya Pasifik endeksi, yarı iletken sanayi şirketlerinin öncülüğünde üç haftadan uzun sürenin en hızlı günlük yükselişini yaşadı.

Japonya ve Güney Kore endeksleri yükselirken Çin’de negatif ayrışıyor. Hang Seng yüzde 0,2, CSI 300 ise yüzde 0,3 düştü. Apple ve Nvidia’nın ana çip tedarikçisi TMSC, perşembe günü bu çeyrek için “sağlam büyümeye dönüş” öngördü ve Japonya, ABD ve Amerika’daki fabrika yatırımlarında ilerleme kaydetmeye devam edeceğini duyurdu.

Asya’da yüzde 5 oranında değer kazanan TMSC, ABD endekslerine de olumlu yansıdı. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 endeksi yüzde 1,4 artışla 15.055 puan gibi rekor bir seviyeden kapandı. Vadeli işlem piyasasında Nasdaq 100 sabah saatlerinde yüzde 0,3 oranında değer kazanıyor.

ABD tahvil getirileri, Fed üyelerinin temkinli açıklamalarının ardından yükselişini sürdürüyor. Perşembe günü 4 baz puan yükselen 10 yıllık tahvil getirisi bu sabah 2 baz puan artarak yüzde 4,159’a yükseldi. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 kayıpla 1.237 puanda.

Fed üyelerinden mesaj: Hızlı faiz indirimi yok

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, ABD başkanlık seçimleri ve dünyadaki jeopolitik çatışmalara atıfta bulunarak, faiz indirimleri konusunda dikkatli ilerlemeleri gerektiğini belirtti. Perşembe günü Atlanta’da düzenlenen bir etkinlikte konuşan Bostic, “Bu tür öngörülemez bir ortamda para politikasına katı bir yaklaşım benimsemek akıllıca olmayabilir” dedi. “Bu yüzden politikayı normalleştirmeden önce olayların gidişatını izlememiz gerekiyor.”

Enflasyonun yüzde 2 hedefine düşeceğini görmek için daha fazla kanıt görmesi gerektiğini söyleyen Bostic, üçüncü çeyreğe kadar faiz indirimi öngörmediğini yineledi. Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker ise enflasyonun yıllık yüzde 2 hedefine doğru düşmesini beklediğini belirterek, bu sürecin “yavaş ama emin adımlarla” gerçekleşeceğini öngördü.

malkara-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu