Sağlık

Artan uyuz tehlikesine karşı önlem alın

ARTAN SCABE TEHLİKESİNE KARŞI ÖNLEMLERİNİZİ ALIN

 

Bir deri hastalığı olan uyuz, kişiden kişiye yakın temas yoluyla bulaşır. Ülkemizde son yıllarda uyuz görülme sıklığı giderek artmaktadır. Bunun nedenleri arasında uygunsuz tedavi ve uyuz parazitinin ilaçlara dirençli olması gibi nedenler yer almaktadır. Uyuz tedavisinin bireysel değil, tüm aileyi kapsaması büyük önem taşıyor. İlaç tedavisinin yanı sıra kıyafetlerin, ev tekstillerinin ve ev eşyalarının hijyeninin de sağlanması gerekiyor. Memorial Şişli Hastanesi Dermatoloji Bölümü Uzmanı Dr. Dr. Gürkan Yardımcı uyuz hastalığı hakkında bilgiler verdi.

 

Uyuzun bulaşması için 15-20 dakikalık temas yeterlidir.

 

Uyuz Sarcoptes scabiei var. insansılar İshal adı verilen bir parazitin neden olduğu, kaşıntılı ve bulaşıcı bir cilt hastalığıdır. Bu parazit insan gözünün fark edemeyeceği kadar küçüktür. Parazitin kişiden kişiye bulaşması için 15-20 dakikalık temas yeterli olabilir. Her iki cinsiyette, her yaş grubunda ve her sosyoekonomik düzeyde görülebilir. Ancak yakın temasın sık olduğu kalabalık ortamlarda (okul, huzurevi, öğrenci yurtları vb.) bulaşma daha kolay olduğundan daha hızlı yayılabilmektedir. Özellikle cinsel temas, yatakta yatmak, el ele tutuşmak gibi cilt teması, havlu ve kıyafetlerin paylaşılması en yaygın bulaşma yollarıdır.

 

Bebeklerde ve çocuklarda  Ayak tabanlarında ve kafa derisinde kaşıntı şiddetli hale gelir

 

Hastalık bulaştıktan sonra genellikle 4 ila 6 hafta süren bir kuluçka dönemi vardır. Bu dönemde bireyde herhangi bir belirti görülmeyebilir ancak parazit deri üzerinde taşınır. Kuluçka döneminden sonra özellikle geceleri ve sıcak ortamlarda artan şiddetli kaşıntı hastalığın en önemli belirtisidir. Parazitin kendisini, yumurtalarını ve dışkısını içeren tünel adı verilen yapılar sıklıkla parmaklarda, avuç içi ve bileklerde görülür. Ancak kaşıntı erkeklerde genital bölge, koltuk altı, bel bölgesi ve kalçada şiddetli iken kadınlarda göğüs bölgesi, göbek deliği çevresi, koltuk altı ve kalça bölgesinde şiddetlidir. Bebek ve çocuk yaş grubunda ayak tabanları ve saçlı deri tünellerin izlendiği ve kaşıntının şiddetli olduğu alanlardır.

 

Uyuz tedavisi bireysel olarak yapılmamalıdır.

 

Hastalığın tanısı genellikle klinik bulgularla konulur. Dermoskopik muayenede tünellerin görülmesi tanıyı kuvvetlendirir. Ağızdan alınabilen veya cilde dışarıdan uygulanabilen ilaçlar vardır. Hastanın yaşı, ek hastalıklarının varlığı, sistemik tedavi planlanıyorsa kilosu gibi bazı özellikler tedavinin belirlenmesinde önemlidir. Tedavi asla bireysel olarak yapılmamalıdır. Aynı ortamda yaşayan her bireyin kaşıntısı olsun veya olmasın tedavi edilmesi gerekmektedir.

 

Tedavinin doğru uygulanması çok önemlidir.

 

Uyuz, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha şiddetli seyretmesine rağmen tedavisi daha zor ve tedavi süresi daha uzundur. Tedavi sonrasında dahi kaşıntının ortalama 4-8 hafta devam edebileceği unutulmamalıdır. İlaç tedavisi tek başına tedavi için yeterli değildir. Giysilerin, ev tekstillerinin ve ev eşyalarının hijyeni de oldukça önemlidir.

  • Çarşaf, yastık kılıfı, elbise ve iç çamaşırı gibi tekstil ürünleri mümkün olduğunca 600C ve üzerinde yıkanmalı ve yüksek ayarda ütülenmelidir.
  • Bu şekilde temizlenemeyen dokuma işleri, sıkıca bağlı bir torbada ortalama 7-10 gün bekletildikten sonra yıkanıp ütülenmelidir.
  • Kanepe, sandalye, kapı kolu gibi sık dokunulan ancak yıkanamayan eşyalar sirkeli su ile sık sık silinmelidir.

Ülkemizde önerilen tedavilerin yetersiz olması, özellikle pandemi yasakları döneminde kapalı mekanların kalabalık olması, parazitin bazı ilaçlara karşı direnç geliştirmesi gibi nedenlerle son yıllarda görülme sıklığı oldukça arttı.

 

Uyuz evcil hayvanlardan insanlara bulaşamaz

 

Hastalıktan korunmak için uyuz tanısı almış kişilerle, uyuzlu kişilerle temasta bulunmuş ancak kuluçka döneminde olabilecek kişilerle veya uyuz olduğundan şüphelenilen ve kaşıntı şikayeti olan kişilerle temasa geçilmemeli ve paylaşım yapılmamalıdır. eşyalar kullanılmamalıdır. Uyuz, evcil hayvanlardan insanlara bulaşamaz, bu nedenle evcil hayvanların özel bir tedaviye ihtiyacı yoktur.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu