Sağlık

JN1 virüsü kolayca yayılır ancak ek bir risk oluşturmaz

Grip, yüksek ateş, boğaz ağrısı, halsizlik, kırgınlık ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlar yaşam kalitesini etkiler. İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Faruk Aydın, bu tür sık ​​tekrarlayan enfeksiyonların temel nedeninin virüslerde meydana gelen mutasyonlar olduğunu söyledi. Prof., bilim çevrelerinde zaman zaman yeni varyantlarla ilgili çeşitli endişelerin gündeme geldiğini söyledi. Faruk Aydın, 2023 yılı sonunda tespit edilen ve Omicron varyantının alt varyantı olan JN1 virüsünün kolaylıkla yayıldığını ancak halk sağlığı açısından ek bir risk oluşturmadığını belirtti. Mevsimsel özellikler taşıyan bu tip enfeksiyonlara neden olan yüzlerce mikroorganizmanın bulunduğunu belirten Prof. Dr. Aydın, enfeksiyonlardan korunmak için özellikle kalabalık ortamlarda maske kullanılmasını ve ellerin sık sık yıkanmasını önerdi.

İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Faruk Aydın, giderek yaygınlaşan grip gibi enfeksiyon salgınları ve bunlardan korunma yolları hakkında değerlendirmede bulundu.

Sık sık tekrarlayan enfeksiyonların temel nedeninin virüslerde meydana gelen mutasyonlar olduğunu belirten Prof. 2020’li yıllarda dünya çapında yaklaşık 7 milyon insanın ölümüne neden olan virüs, tüm RNA virüsleri gibi sık sık mutasyona uğruyor.”

Virüslerin onarım mekanizmaları vardır

Virüslerin uygun ortamlarda çoğaldıklarında kısa sürede milyonlarca yeni nesil oluşturabildiğini belirten Prof. genetik düzeyde doğal veya kendiliğinden meydana gelir. Mutasyonlar sonucunda orijinallerinden farklı bir genotip ve dolayısıyla fenotiple gözlenen ve tespit edilen yeni nesiller (mutantlar) meydana gelir. “Ancak virüslerin, mutasyonları tamamen veya kısmen önleyecek ve düzeltecek bazı onarım mekanizmaları vardır” dedi.

Uzun süreli enfeksiyonlarda varyantlar ortaya çıkıyor

Virüslerdeki değişimlerin çok hızlı gerçekleştiğini belirten Prof. bu hataları ‘onaracak’ bir mekanizma. Tamir mekanizmasının olmaması ve yoğun çoğalma sonucu ortaya çıkan varyantların çoğunlukla kronik hastalarda ve uzun süreli enfeksiyonlarda ortaya çıktığını biliyoruz” dedi.

Yeni varyantlarla ilgili 4 endişe

Faruk Aydın, SARS-CoV-2’nin ilk tespit edildiği Ocak 2020’den bu yana binlerce kez mutasyona uğradığını, özellikle Eylül 2020’de tespit edilen ve daha sonra çeşitli varyantlar halinde ortaya çıkan bazı farklılaşmaların şüphelendiğini söyledi. önemli sonuçlara yol açabilir. Yeni varyantlarla ilgili 4 endişe bulunduğunu belirten Prof. ve mevcut olan aşılardan kaçabilir.

COVİD-19 salgını sona ermedi

Prof., 2023 yılı sonunda tespit edilen ve Omicron varyantının alt varyantı olan JN1 virüsünün SARS-CoV-2’nin yeni bir antijenik türü olduğunu kaydetti. Faruk Aydın, “Ağustos 2023’ten beri izlenen Omicron-BA.2.86 varyantından ‘spike’ bölgesinde tek mutasyonla farklılık gösteren bu yeni alt varyant, kolaylıkla yayılıyor ancak farklılık göstermiyor. klinik olarak ve günümüzde halk sağlığı açısından ek bir risk oluşturmaktadır.” “Olmadığı kabul ediliyor. Ancak süreklilik gösteren yeni varyantların ortaya çıkmasının dikkatle takip edildiğini belirten Prof. Her an yeni ve tehlikeli bir varyantın oluşması söz konusu olabilir.”

Enfeksiyonların en sık görüldüğü dönemdeyiz.

Boğaz ağrısı, ateş, halsizlik ve yorgunluk gibi şikayetlerin de eşlik ettiği solunum yolu enfeksiyonlarının kuzey yarımküre ülkeleri için sonbahar-kış aylarında görülmesi beklenen bir durum olduğunu belirten Prof. Faruk Aydın, “Havaların soğumasıyla birlikte kapalı alanların kalabalık olması, okulların devam etmesi gibi nedenlerle bireyler daha yakın temas halinde oluyor, bulaş ihtimali artıyor. “Sonuçta mevsimsel özelliklere sahip bu tür enfeksiyonlara neden olan yüzlerce mikroorganizma var ve bunlar genellikle benzer klinik bulgulara neden oluyor” dedi.

Kalabalık ortamlarda maske kullanılmalı

Solunum sistemi enfeksiyonlarının havalandırmanın iyi olmadığı, kalabalık yaşam alanlarının olduğu kapalı ortamlarda kolaylıkla bulaştığını vurgulayan Prof. Dr. Faruk Aydın, “Bu nedenle yaşlılar gibi risk altındaki grupların Bu tür enfeksiyonlara karşı duyarlılığı yüksek olanların ve kronik enfeksiyonu olanların bazı temel önlemlere dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu amaçla bireyler mümkün olduğunca kalabalık ortamlardan uzak durmalı ve bulunması gerekiyorsa maske kullanmalı, hastalık belirtileri gösteren bireylerle temastan kaçınmalı, bu tür belirtiler varsa kendilerini evde izole etmeli, ellerini sık sık yıkamalı ve uygun şekilde el hijyenine dikkat edin ve elbette aşı olun” dedi. dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu