Haber

İran, Irak’taki terör örgütlerinin silahsızlandırılmasını istiyor

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Buyruk Abdullahiyan, Bağdat yönetimiyle varılan sınır güvenliği anlaşmasını ciddiyetle takip ettiklerini belirterek, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (KBY) bölücü terör örgütlerinin silahsızlandırılarak İran sınırından uzaklaştırılması gerektiğini söyledi. Abdullahiyan, “Terör örgütlerine 1 saat bile süre verilmesi İran’ın Irak ve IKBY ile ilişkilerine zarar verecektir.”

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Buyruk Abdullahiyan, başkent Tahran’da Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile bir araya geldi. Görüşmede İran-Irak sınırındaki bölücü terör örgütlerinin silahsızlandırılması ve İran’ın Bağdat yönetimine 19 Eylül’e kadar süre tanıması ele alındı. Toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Abdullahiyan, İran’ın Bağdat yönetimine verdiği süreyi hatırlatarak, “Terör örgütlerine 1 saat bile süre verilmesi İran’ın Irak ve IKBY ile ilişkilerine zarar verecektir.”

“Sınır güvenliği anlaşması önümüzdeki günlerde tam olarak uygulanmaya başlayacak.”

İran’ın Kuzey Irak sınır bölgesinde üslenen terör örgütlerinin silahsızlandırılması sürecini ciddi bir şekilde takip edeceklerini kaydeden Abdullahiyan, terör örgütlerinin İran sınırından çıkarılmasını ve İran için tehdit olmaktan çıkarılmasını talep etti. Abdullahiyan, “Fuad Hüseyin bugün bana IKBY’deki terör örgütlerinin silahsızlandırılıp İran sınırlarından çıkarılıp Irak’ın derinliklerine sokulması konusunda müjde verdi. İki ülke arasında varılan sınır güvenliği anlaşması da uygulanmaya başlayacak. Önümüzdeki günlerde tam olarak uygulamaya geçilecek. Terör örgütlerini iyi ya da kötü olarak değerlendirmiyoruz. Irak “Yönetimine anlaşmaya varılmasındaki çabalarından dolayı teşekkür ediyoruz.”

Abdullahiyan, Bağdat yönetimiyle varılan sınır güvenliği anlaşmasını ciddiyetle takip ettiklerini belirterek, IKBY’de İran karşıtı bölücü terör örgütlerinin silahsızlandırılarak İran sınır bölgesinden uzaklaştırılması gerektiğini söyledi. Terör örgütlerinin varlığının İran-Irak ilişkilerine zarar verdiğini belirten Abdullahiyan, “Terörün bu kara lekesi, iki ülke arasında varılan anlaşma sonucunda ilişkide hızla yeni ve temiz bir sayfa açmalıdır.”

“2 gün içinde somut adımlar atılacak”

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Tahran yönetimiyle varılan sınır güvenliği anlaşmasına bağlı kaldıklarını, 2 gün içinde anlaşma doğrultusunda somut adımların atılacağını belirtti. Hüseyin, “Irak anayasasında Irak topraklarının hiçbir ülkeye baskın amacıyla kullanılamayacağı açıkça belirtiliyor. Bu bakımdan İran’la varılan anlaşma, Irak anayasasına uygun olarak atılmış bir adımdır. Amacımız, İran-Irak sınırında konuşlanan terör örgütlerini tamamen silahsızlandırın. Buradaki insanlar Birleşmiş Milletler’in denetimi altındadır.” “Ülke içindeki mülteci kamplarına yerleştirilecekler. Bu konuda IKBY ile işbirliği yapıyoruz” dedi.

“İran, Irak’a yönelik askeri saldırı tehditlerine son vermeli”

Sorunların diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini belirten Hüseyin, İran’ın Irak’a yönelik askeri saldırı tehditlerine son vermesi gerektiğini belirterek, “Bazı dönemlerde Irak ve IKBY askeri saldırı ve bombardıman tehditleriyle karşı karşıya kalıyor. Güvenlik anlaşmasına bağlıyız. Tahran yönetiminden iki kardeş, “Ülkeler arasında askeri saldırı ve tehdit olmayacağına dair garanti istiyoruz. Çünkü sorunların çözümü için farklı çözümler var” dedi.

İran, IKBY sınırına askeri sevkiyat yapıyor

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’in Tahran ziyareti sırasında İran basını, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun ülkenin kuzeybatısındaki IKBY sınır bölgesine askeri sevkiyat yaptığını duyurdu. Askeri sevkiyata ilişkin sunulan görüntülerde sınır bölgesine ağır zırhlı araçlar, tanklar ve uzun menzilli topların nakledildiği görüldü. Haberde ayrıca Bağdat ile Tahran arasında terör örgütlerinin silahsızlandırılmasına yönelik anlaşma kapsamında Irak sınırlarına askeri teçhizat sevk edildiği belirtildi.

Öte yandan Irak ve İran, 19 Mart’ta Bağdat’ta iki ülke arasındaki sınır güvenliğini kapsayan bir güvenlik anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında İran, Irak’ın silahsızlandırılmasını ve Kuzey Irak’taki ayrılıkçı teröristleri ortadan kaldırmasını istiyor. İran’ın anlaşma kapsamında Bağdat yönetimine tanıdığı süre 19 Eylül’de sona eriyor.

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, geçtiğimiz Temmuz ayında yaptığı açıklamada, 19 Eylül’e kadar silahsızlandırılmamaları halinde İranlı ayrılıkçıların Irak’taki kamplarını hedef alacakları uyarısında bulunmuştu. – TAHRAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu