Ekonomi

Konya Şeker, 2023-2024 kampanya döneminde çiftçiye 5,9 milyar TL ödeyecek

Konya Şeker, 2023-2024 kampanya döneminde pancar üreticisi ortaklarına 5 milyar 918 milyon TL nakit ödeme yapmaya başladığını duyurdu. Çiftçilere ödenen doğrudan ve nakdi avanslar dahil toplam rakamın 8 milyar 191 milyon TL’ye ulaştığı belirtildi.

Konya Şeker, 2023-2024 kampanya döneminin sona ermesiyle birlikte bugün pancar bedelini ödemeye başladı. Konya Şeker’in 2023-2024 kampanya döneminde 3 milyon 808 bin 539 ton pancar alımıyla rekor kırdığını belirten PANKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, çiftçiye her konuda destek olduklarını belirterek, şöyle konuştu: , “Konya Şeker, 2023-2024 kampanya dönemi sonu” Çiftçiye toplam 8 milyar 191 milyon 223 bin TL ödeme yapılacak. Şu ana kadar ödenen ayni ve nakdi avansların toplamı 2 milyar 272 milyon 642 bin TL oldu. Kalan 5 milyar 918 milyon 581 bin nakit üretici ücreti bugün çiftçi hesaplarına yatırılmaya başlandı.” dedi.

“ÇİFTÇİMİZİN PANCAR FİYATINI GÜNÜNDE ÖDEMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Erkoyuncu, “Konya Şeker olarak C ve D şekere Türk Şeker ve diğer fabrikalara göre daha yüksek fiyat ödedik. Türk Şeker için bu rakam 1.500 lira iken biz bunu 1.500 lira olarak belirledik. Çiftçiyi koruduk, kolladık. Bu konuda çiftçi örgütü olduğu için bunu yaptık. “Biz bunu popülist bir politika olsun diye yapmadık. Bu çiftçinin hakkıydı ve biz de bunu onlara verdik. Çiftçimizin avans, gübre, mazot desteği ve pancar masraflarını zamanında ödemeye çalışıyoruz” dedi.

“TÜRK ŞEKERİNDE TARİHTE GÖRÜLMEMİŞ BİR İNDİRİM ORANI AÇIKLANDI”

Türk Şeker’in tarihte benzeri görülmemiş bir indirim oranı açıkladığını ekleyen Erkoyuncu, “Türk Şeker bu yıl kampanya bazında şeker fiyatını 27 lira olarak belirledi. Ancak aynı Türk Şekeri, tarihinde görülmemiş bir indirim oranı olan yüzde 20’lik bir indirim uyguladı. Dolayısıyla şekerin toptan fiyatı 21 lira.” “0,5 lira olarak açıklandı. Bu rakama uymak zorundaydık. Çiftçiye 6 milyar nakit ödemek zorunda kaldık. Şekerimizi 21,5 TL’ye sattık” dedi.

“YATIRIM VE KAPASİTE ARTIRMA HEDEFLERİMİZE DEVAM EDECEĞİZ”

Konya Şeker’in çok güçlü bir kurum olduğunu belirten Erkoyuncu, “Talihsiz bir yıl geçirdik. Mevsim ve iklim değişikliklerinden dolayı pancarlarımız bozuldu. Ancak bunların hiçbirini çiftçimize olumsuz yansıtmadık. Olumsuz şeker fiyatlarına rağmen” ve iklim değişikliği nedeniyle Konya Şeker sorunsuz bir şekilde faaliyetlerine devam ediyor.” Pancarın bedelini kendi varlıklarıyla rahatlıkla ödedi. Yatırım ve kapasite artırımı hedeflerimize devam edeceğiz. Üreticilerimizi her aşamada mağdur etmediğimiz gibi bankalara olan mali yükümlülüklerimizi de aksatmadan yerine getireceğimizin müjdesini vermek istiyorum. Kurumumuzun tüm olumsuzluklara rağmen gerçekten güçlü olduğunu söylemek isterim. Torku’ya olan büyük güven ve talebi daha kolay karşılayabilmek amacıyla markamızın üretim tesisleri olan hem atıştırmalık tesisimizin hem de et-süt entegre tesisimizin kapasitesini artırdığımızı kamuoyuyla paylaşmak isterim. Bir kısmını faaliyete aldığımız, bir kısmını da bu yıl faaliyete geçireceğimiz markamız. Önümüzdeki dönemde de aynı kararlılık ve düzen ile üreticilerimizin faydasını artırarak tesislerimizin kapasitesini genişleterek yeni yatırımlar yapmaya devam edeceğiz. Tüm çiftçilerimize güzel ve bereketli bir yıl geçirmelerini diliyorum” dedi.

“ÇİFTÇİLERİMİZ TOHUM VE BİTKİ SAĞLIĞI KLİNİĞİNE BAŞVURMALIDIR”

Gıda ve Tarım Üniversitesi bünyesinde açılan ‘Tohum ve Bitki Sağlığı Kliniği’nin verimli kullanılması gerektiğini vurgulayan Erkoyuncu, “Çiftçilerimize duyuruyorum. İklim kuralları gereği mahsullerde yaşanan aksaklıklar titizlikle takip edilmelidir. Tüm aksiliklerde Bitki Sağlığı Kliniği’ne danışılıyor, çok hızlı müdahale edebiliyoruz.”Çiftçilerimizin ürünleri birebir takip etmesi ve dikkatli olması gerekiyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu