Ekonomi

Tesla hisseleri elektrikli araçlara olan talebin azalacağı endişesiyle düştü

Tesla’nın hisseleri keskin bir düşüş yaşadı ve son iki hafta içinde yaklaşık %20 değer kaybederek elektrikli araç (EV) endüstrisine önemli bir darbe indirdi. Bu keskin düşüş, Tesla’nın 18 Ekim’deki üçüncü çeyrek kazanç açıklaması sırasında açıklanan kendi revize edilmiş büyüme beklentileriyle tetiklendi ve şirketin hisseleri %17’nin üzerinde düşerek piyasa değerinden yaklaşık 130 milyar dolar kaybetti.

Tesla’nın hisse değerindeki düşüş, küresel otomobil üreticilerinin ve Wall Street analistlerinin kötümser varsayımları nedeniyle daha da kötüleşti. Ayrıca elektrikli araç aküsü üreticisi Panasonic Holdings Corp. ve çip üreticisi AÇIK Yarıiletken(NASDAQ: ÖN) A.Ş. gibi sektörün önemli oyuncularından gelen uyarılar da elektrikli araç sektörünün geleceğine ilişkin kaygıların artmasına katkıda bulundu.

Bu faktörler, işçi sendikalarının fiyat müzakereleriyle boğuşan ABD otomotiv sektörünün paylarını önemli ölçüde etkiledi. Son gelişmeler, elektrikli araç segmentine akıtılan muazzam sermayenin daha fazla incelenmesine yol açtı.

Morgan Stanley(NYSE: HANIM )’deki analistler, elektrikli araç sektöründeki bu önemli yatırımın potansiyel olarak değer kaybına yol açabileceğini vurguladı. Artan maliyetlerin, düşen fiyatların, artan faiz oranlarının ve azalan talebin bu potansiyel değer kaybına katkıda bulunan faktörler olduğunu belirttiler.

InvestingPro İçgörüleri

InvestingPro’nun gerçek zamanlı bilgilerine göre Tesla’nın piyasa değeri, son düşüşe rağmen 653,78 milyar dolar gibi güçlü bir seviyede kalmayı sürdürüyor. Şirketin F/K oranı 59,71 gibi yüksek bir seviyede olup, elektrikli araç devine yönelik güçlü yatırımcı duyarlılığını yansıtıyor. Ayrıca şirket, 2023’ün üçüncü çeyreği itibarıyla son on iki ayda %28,13 gelir artışı kaydederek sağlam mali performansını teyit etti.

InvestingPro Tips’e dönersek Tesla, yatırılan sermayeden yüksek getiri elde etmesi ve bilançosunda borçtan daha fazla nakit tutmasıyla tanınıyor. Bu faktörler şirketin mali sağlığını ve güçlü operasyonel verimliliğini vurgulamaktadır. Ancak Tesla’nın hisse senedi fiyat hareketlerinin son dönemde yaşanan düşüşlerden de anlaşılacağı üzere oldukça değişken olabileceğini belirtmekte fayda var. Şirketin hisseleri de geçen ay kötü bir performans sergiledi ve bu da mevcut piyasa durumuyla uyumlu.

InvestingPro, yatırımcıların Tesla gibi şirketlere yatırım yapmanın karmaşık ortamında gezinmelerine yardımcı olabilecek birçok ek ipucu ve bilgi sunuyor. Örneğin, InvestingPro platformunda Tesla için her biri şirketin finansal görünümüne ilişkin benzersiz bir bakış açısı sağlayan 21 ek ipucu bulunmaktadır.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

kizilirmakhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu