Sağlık

Meme kanseri tedavisi emzirmeyi engeller mi?

Dünyada en sık görülen kanser türleri arasında ilk sıralarda yer alan meme kanseri, kadınları her an etkileyebiliyor. Öyle ki meme kanseri hamilelikte en sık görülen kanserler arasında bir kez daha ilk sıralarda yer alıyor. Araştırmalar her 3 bin gebelikten 1’inde meme kanserinin geliştiğini gösteriyor. Ayrıca günümüzde kadınların anne olma planlarını ileri yaşlara ertelediği için hamilelikte meme kanserinin önümüzdeki yıllarda daha sık görüleceği belirtiliyor. İyi haber şu ki, erken teşhis sayesinde meme kanseri hamilelik sırasında bebeğe zarar vermeden tedavi edilebiliyor. Ancak anne adaylarının meme kanseri belirtilerini hamilelik sırasında oluşan doğal değişiklikler olarak düşünmeleri nedeniyle tanıda sıklıkla gecikme yaşanmaktadır. Acıbadem Ataşehir Hastanesi  Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı,Erken tanı için, hamilelik veya doğal değişiklikler sırasında göğsünde elle tutulur bir kütlenin varlığında, gecikmeden bir doktora danışmak gerekir ve şunları söyledi: “Kütle veya göğsünde şişme gibi semptomlar asla olmamalıdır. ‘Gebeliğin doğal sonucu’ olduğu düşüncesiyle göz ardı edilen bu belirtiler, “Çok yaygın olmasa da bu belirtiler meme kanserinin habercisi olabiliyor” diyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı,Ayrıca, bir çocuğun hamilelikten önce göğüslerini kontrol etmesini isteyen her kadın için son derece önemli olduğunu ve “Bir doktorun hamilelikten önce bir meme kontrolü ve ultrasonografisi olması ve kadınlar için Meme kanseri açısından yüksek risk taşıyan grubun genetik danışmanlık alması gerekiyor.”

SORU: Hamilelik meme kanserinden korur mu?

Gebeliğe bağlı meme kanseri, gebelik sırasında veya gebelikten sonraki bir yıl içinde ortaya çıkan meme kanserlerini kapsamaktadır. Yaygın inanışın aksine hamilelik meme kanserini önlemez veya tetiklemez. Meme, rahim ağzı ve yumurtalık kanseri en çok hamilelik sırasında görülür.

SORU: Gebelikte meme kanseri tanısı neden gecikir?

Gebelikte meme kanserinin erken tanısı hem anne hem de bebek için hayati önem taşımaktadır. Ancak Genel Cerrahi Uzmanı Prof., meme kanseri tanısının genellikle hamilelikte geç konulduğuna dikkat çekiyor. Dr. Metin Çakmakçı,   Gecikmenin nedenlerini ise şöyle sıralıyor: “Teşhiste geç kalınmasının en sık nedeni, anne adayının kanser nedeniyle memesinde oluşan belirtileri gebelik sürecine bağlı değişiklikler olarak düşünmesidir. Ayrıca özellikle hamileliğin ileri evrelerinde memenin yapısı çok değiştiğinden ultrason ve mamografinin yorumlanması zorlaşır. Dolayısıyla hamilelik döneminde anne adayının zamanında hekime başvurmaması ve radyolojik görüntülerin yorumlanmasında zorluk yaşanması nedeniyle meme kanseri tanısı normal popülasyona göre biraz daha geç konulabilmektedir.”

SORU: Erken teşhis için nasıl bir yöntem izlenmelidir?

Meme kanserinin erken dönemde teşhis edilebilmesi için memede ele gelen kitle, memede ağrı, meme derisinde kızarıklık veya hassasiyet, meme ucundan akıntı veya kabuklanma veya kabuklanma gibi durumlarda vakit geçirilmeden doktora başvurulmalıdır. meme ucundaki cildin soyulması. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı,   Ayrıca, hamilelikten önce şikayeti olmasa bile, her kadının bir doktor tarafından meme muayenesi yapmasının önemli olduğunu vurguladı ve “Meme muayenesine ek olarak, kontrol sırasında ultrason da gerçekleştiriyoruz. Erken teşhis sayesinde tedavide başarı oranı yüzde 98 gibi çok yüksek bir rakama ulaşıyor. “Ayrıca hamilelikten önce kanser tanısı koymak, anne adayında oluşabilecek ağır psikolojik ve fizyolojik sorunları da azaltır” diyor.

SORU: Meme kanseri tedavisi bebeğe zarar verir mi?

Meme kanseri tedavisi bebeğimize zarar verir mi? Hemen hemen her ebeveyn bu süreçte doğal olarak korku yaşar. Prof. Dr. Metin Çakmakçı,   Bugün, bebeğe zarar vermeyen tedavi protokollerinde sağlıklı bir doğum mümkün olduğuna dikkat çekerek, “Ancak, bebeğe zarar vermekten kaçınmak için tedavi, bir ekipten oluşan multidisipliner bir şekilde gerçekleştirilmelidir. genel cerrahi, tıbbi onkoloji ve radyasyon onkolojisi uzmanları, patolog, nükleer tıp uzmanı ve kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarından oluşmaktadır.” “Bu yaklaşımı hayata geçirmek çok önemli” diyor.

SORU: Hamilelikte meme kanseri nasıl tedavi edilir?

Günümüzde tıp dünyasında kazanılan değerli gelişmeler ve deneyimler sayesinde meme kanseri gebelikte de tedavi edilebilmektedir. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı,   Bu dönemde bebeği korumak amacıyla tedavi protokolünde değişikliklerin yapıldığını belirterek, sözlerini aşağıdaki gibi sürdürür: “Hamileliğin herhangi bir döneminde gerçekleştirilebilen cerrahi bir müdahale ile kanserli alan zarar görmeden temizlenebilir. bebek. Kemoterapi, bebekte anomali, düşük veya erken doğum gibi komplikasyonlara neden olabileceği için gebeliğin ilk trimesterinde ve son üç haftasında kullanılmaz. Bu süreçlerin dışında bebeğin gelişimi yakından takip edilerek kemoterapi tedavisi de uygulanabilir. Meme kanseri tedavisinde kullanılan hormonlardan ve hedefe yönelik tedavilerden, hamilelik sırasında bebeğe zarar gelmemesi için kaçınılır. Radyoterapi tedavisi bebeğin gelişimini durdurma riski nedeniyle hamilelikte kesinlikle kullanılmaz. “Gerekirse doğumdan sonra bu sisteme başlanıyor.” Prof. Dr. Metin Çakmakçı, meme kanserinde zamana karşı bir yarış olduğu için bazen bebeğin sağlıklı bir yaşam sürdürebilecek kadar gelişmesi halinde doğumun öne alınabileceğini de ekliyor.

SORU: Meme koruyucu ameliyat yapılabilir mi?

Son yıllarda erken teşhis sayesinde sadece tümörlü bölgenin çıkarılmasını içeren ‘meme koruyucu cerrahi’ tekniği yaygın olarak kullanılıyor. Ancak hamilelikte ortaya çıkan meme kanserinde bazı durumlarda memenin alınması gerektiğini vurgulayan Prof. Metin Çakmakçı, “Örneğin radyoterapi uygulanması gereken aşamalarda meme koruyucu ameliyat yerine mastektomi yani memenin tamamının alındığı ameliyata başvurmak zorunda kalabiliyoruz” diyor Dr.

SORU: Meme kanseri olan anneler emzirebilir mi?

Meme kanseri tedavisi sırasında emzirme genellikle önerilmez. Çünkü emzirme sürecinde meme ameliyatı zorlaşırken çeşitli komplikasyonların gelişme riski de artıyor. Ayrıca meme kanseri tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları ve doğumdan sonra kullanılan hedefe yönelik veya hormonal ilaçlar da süt yoluyla bebeğe geçerek zarar verebilmektedir. Bebeklerinin tedavisi tamamlandıktan sonra emzirilmesinde herhangi bir sakınca olmadığı belirtiliyor.

SORU: Meme kanseri tedavisinden sonra tekrar hamile kalabilir miyim?

Meme kanseri olan ve tedavisi tamamen tamamlanan kadınların tekrar hamile kalmalarında bir sakınca yoktur. Ancak kadınların tedavilerini tamamladıktan sonra en az bir yılı sağlıklı geçirmeleri, tekrar hamile kalma konusunu doktorlarıyla görüşmeleri ve hamilelik sürecini doktorlarının gözetiminde geçirmeleri büyük önem taşıyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-iscehisar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu