Sağlık

Gaziemir’de kalp damar sağlığı konuşuldu

Gaziemir Belediyesi ve Sağlıklı Yaşıyoruz platformu işbirliğiyle düzenlenen “Sağlıklı Yaşlanma” toplantılarının dördüncüsünde doktorlar, kalp damar hastalıkları ve tedavi formüllerini anlattı.

Gaziemir Belediyesi ve Sağlıklı Yaşıyoruz platformu iş birliğinde düzenlenen “Sağlıklı Yaşlanma” temalı toplantıların dördüncüsü Kalp Damar Sağlığı konusunda gerçekleştirildi. Sağlıklı Yaşıyoruz kurucuları Nurçin Çağlar ve A. Okan Çağlar’ın moderatörlüğünde Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, kalp ve damar hastalıklarının temel nedenleri, diğer kronik hastalıklarla ilişkileri ve korunma yolları hakkında değerli bilgiler paylaşıldı. ve bu hastalıkları tedavi edin. Etkinliğin ilk bölümünde doktorlar sunum yaparken, ikinci bölümde izleyicilerden gelen soruları yanıtladılar.

Toplantı Uzmanı. Dr. Baybars Türel: “Kalp krizi riskini en çok ne artırır? Damar sertliğinin miktarı mı, yoksa derecesi mi? “Tesisatçı mantığına eleştirel bir bakış” sunumuyla başladı. Dr. Baybars Türel, kalp krizi, kalp damar hastalıkları ve bu hastalıkların tedavisinde kullanılan yöntemler hakkında bilgiler verdi. Kalp damar hastalıklarının tedavisinde geliştirilen teknik ve hipotezleri anlatan Dr. Türel, “Kalp krizi riskimizi en çok artıran şey şu ana kadar geliştirdiğimiz aterosklerotik plak yüküdür. Bu plaklardan hangisinin nasıl davranacağını, plak yükünü tahmin etmemizi sağlayacak, hangilerinin ilk işaretleri vereceğini tahmin etmemizi sağlayacak yeni görüntüleme tekniklerine kapılarımızı açık tutalım. Kalp ve damar hastalıklarından korunmak için en kolay, en bilinen, en önemsiz ama en faydalı şeyleri asla göz ardı etmeyelim. “Sağlıklı beslenmeye, sporu hayatımızın bir parçası haline getirmeye, tütünden uzak durmaya, hipertansiyonu, kan şekerini ve lipidleri kontrol altında tutmaya çok dikkat edelim” dedi.

Uzman Dr. Zülfikar Daneoğlu, “Kalp ve damar hastalıklarında neler var? Yaşam tarzında neyi hedefliyoruz? “Kapak sorunları, damar sorunları, aort anevrizmaları ve varisli damarları birbirinden ayırın” başlıklı bir sunum yaptı. Uzman, “Kişinin biyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan kendini iyi hissetme durumudur” diyerek sağlığı tanımlayarak konuşmasına başladı. Zülfikar Daneoğlu, “Klasik tıp her şeyin ilaçla ya da ameliyatla çözülebileceğini düşünüyor; Fonksiyonel, tamamlayıcı ya da bütünsel tıbbın ortak yanılgısı her şeyin beslenme ve yaşam tarzıyla çözülebileceğini düşünmeleridir. Bazı durumlarda klasik tıbbı, bazı durumlarda ise fonksiyonel, bütünsel tıbbı kabul etmemiz gerekiyor. Aksi halde sorunlar yaşanacaktır dedi.

Yaşam tarzına dikkat edin!
Damar sağlığı konusunda bilgiler veren ve damar hastalıklarından korunmak için önerilerde bulunan uzman. Dr. Zülfikar Daneoğlu şunları söyledi:

“Damarlardaki sorun Teflon tabakası dediğimiz tabakanın bozulmasıyla başlıyor. Bu tabaka kolesterolün şekere yapışmasını önleme görevi görür. Sorunlar burada başlıyor. Bu noktanın sağlığı, yaşam tarzı ve beslenmeyle hedeflediğimiz şeydir. Yediğimiz yiyecekler, şeker hastalığı ve sigara ilk olarak bu tabakaya zarar verir. Bu yüzden amacımız bu bölgenin sağlığıdır. Ateroskleroz, yıllar içerisinde damarlarımızda birikmeye bağlı olarak ortaya çıkar. Doğru yaşam tarzıyla 10 kişiden 8’i kalp hastalıklarından korunabiliyor. Sağlıklı beslenirseniz ve sağlıklı bir yaşam tarzı geliştirirseniz bu hastalıkları durdurma, hatta gerileme şansımız olur. Kalp-damar hastalıklarından korunmak için yeterli su için, haftada 150 dakika antrenman yapın, kaliteli yemek yiyin, kaliteli uyuyun, stresle baş edin, hayatta bir amaç edinin, mutlu olacağınız bir yaşam tarzı geliştirin.”

“Sağlıklı bir ağız organlarınızı korur”
Dr., “Diş etleri, ağız sağlığı ve kalp-damar hastalıkları arasındaki ilişki” başlıklı bir sunum yaptı. Bekir Uğur Yavuzcan, “Diş etlerini enfekte ederek diş eti iltihabına ve periodontitise neden olan bakteriler aynı zamanda vücudun diğer bölgelerindeki kan damarlarına da giderek kan damarı iltihabına ve hasarına neden olur. Bunu küçük kan pıhtıları, kalp krizi ve felç takip edebilir. Ağız boşluğunda yaklaşık 800 çeşit bakteri tanımlanmış olup toplumda en sık görülen ağız hastalığı periodontal hastalıktır. Kulağa tuhaf gelse de, dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak ve diş ipi kullanmak, gelecekte kalp krizi geçirmenizle aranızda duran şey olabilir. Araştırmalar, bazı Streptococcus bakterilerinin kalp atardamarlarında yağ plağı oluşumuyla bağlantılı olduğunu göstermiştir. Ağız için sağlıklı olan, vücudun geri kalanı için de sağlıklıdır ve bunun tersi de geçerlidir. Sonuç olarak; İlişki ister doğrudan, ister dolaylı, ister tesadüfi olsun, sağlıklı bir ağız ve onu bu şekilde tutacak bir rejim, dişlerinizi ve organlarınızı korumaya yardımcı olabilir. “Önlem almak için şeker ve kolay karbonhidrat alımını derhal bırakın, ağzınızı tuzlu su, çay ağacı yağı veya kekik yağı, kekik suyu ürünleriyle çalkalayın” dedi.

“Varisli Damarlar ve Bacakların Şişmesi Kader midir?” başlıklı sunum yapan Prof. Dr. Öztekin Oto, Tip 1, Tip 2, Tip 3 ve Tip 4 olmak üzere 4 tip varis bulunduğunu ve varis tedavisi için geliştirilen yeni yöntemleri anlattı. Prof. Dr. Öztekin Oto sunumunda şu bilgileri paylaştı:
“Bacakta derin ve yüzeysel damarlar var. Varisli damarlar yüzeysel damarların bir hastalığıdır. Toplardamarlarda kanın aşağıya doğru akmasını engelleyen kapakçıklar bozuldukça kan aşağıya doğru kaçar ve damarlar genişledikçe varis damarları oluşur. Obezite varisli damarların ana nedenidir.
Kilo vererek büyük varis damarlarının oluşumunu önleyebilirsiniz ancak kılcal varis oluşumunu engelleyemezsiniz. Günümüzde varis damarlarını birçok teknikle başarılı bir şekilde tedavi edebilmekteyiz. Hareketsizlik, geçirilmiş ameliyatlar ve pıhtılaşmaya genetik yatkınlık bacaklarda şişmenin nedenleridir. Bacaklardaki derin toplardamarların tıkanması kalpte pıhtı oluşmasına ve ölüme neden olur. “Bacak veya kalça ameliyatı geçirenler ve sezaryen ameliyatı geçirenler, bacak şişliğinden korunmak için hemen kompresyon çorabı giymeli ve ameliyat sonrası erken ayağa kalkmalıdır.”

Kasım ayından itibaren her ayın ikinci Pazar günü gerçekleştirilen Sağlıklı Yaşlanma temalı toplantılarda sırasıyla Tiroid Sağlığı – Depresyon, Kanserden Korunma ve Çaba, Menopozu Yönetmek – Prostatı Koruma konuları ele alınacak. Toplantıların sonuncusu 12 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu